sleutelbeen (sleutelbeen) fractuur guide – oorzaken, symptomen en behandeling opties

Wat is het?

Wanneer een bot breekt of scheuren, wordt het letsel genoemd een fractuur. In het sleutelbeen (sleutelbeen), kunnen breuken gebeuren in drie verschillende gebieden; De buitenste derde van het sleutelbeen ligt dichtbij het uiteinde van de schouder. Fracturen hier worden meestal veroorzaakt door een ongelukkige val of een andere vorm van directe impact (voetbal aan te pakken, hockey controle, auto botsing) die kracht doorgeeft aan de zijkant of de bovenkant van de schouder. Breuken op dit gebied zijn goed voor ongeveer 15% van alle sleutelbeen fracturen .; Ongeveer 80% van alle sleutelbeen fracturen treden in het middelste derde deel van het bot. Een breuk hier meestal gerelateerd aan een val op een uitgestrekte arm. Dit gebied kan ook worden gebroken door een directe impact op het midden van het sleutelbeen, vooral tijdens stok sporten, zoals hockey of lacrosse .; De derde dichtst bij het borstbeen zelden breuken. Breuken in dit deel van het sleutelbeen bijna altijd worden veroorzaakt door een directe klap op de voorzijde van de borst, vaak een effect stuurwiel tijdens een auto-ongeluk.

symptomen

Veel voorkomende symptomen van een gebroken sleutelbeen op te nemen; Pijn, zwelling en tederheid langs uw sleutelbeen; Pijn wanneer u probeert om je schouder of arm te bewegen; Slumping van je schouder naar beneden, naar voren en naar binnen; Abnormale contouren van uw sleutelbeen – Het gebroken gebied kan een abnormale bult veroorzaken langs de lengte van uw sleutelbeen, of het kan naar voren porren om een ​​scherpe punt onder de huid te produceren aan de voorkant van je schouder. In zeldzame gevallen kan het uiteinde van de gebroken sleutelbeen dringen door het huidoppervlak en blootgesteld .; Blauwe plekken of schaafwonden langs uw sleutelbeen, of aan de bovenkant of zijkant van je schouder

Diagnose

Uw arts zal uw sleutelbeen, schouder en borst voor zwelling, misvorming, schaafwonden, blauwe plekken en tederheid langs de lengte van uw sleutelbeen te onderzoeken. Uw arts zal ook op en voel de gewonde gebied zachtjes aan de positie van een gebroken botfragmenten onder de huid te bepalen.

Hoe lang duurt het?

Als uw fractuur wordt behandeld zonder operatie, zal je waarschijnlijk in staat zijn om terug te keren naar het normale niveau van lichamelijke activiteit zodra de uiteinden van je sleutelbeen weer bij elkaar zijn genezen en het genezen gebied is stevig. Dit betekent meestal wachten op ten minste zes weken na uw schouder kracht en bereik van de beweging zijn teruggekeerd naar normaal. In sommige gevallen, kunnen röntgenstralen nodig zijn om te bevestigen dat uw sleutelbeen volledig genezen.

Hoe dit de gezondheid aandoening te voorkomen

Het is moeilijk om sleutelbeen fracturen die gebeuren op het speelveld of als gevolg van het per ongeluk vallen te voorkomen. Om te voorkomen dat breuken veroorzaakt door een stuurwiel effect, draag een veiligheidsgordel en schouderharnas wanneer je rijdt, en alleen rijden auto’s die airbags hebben.

Hoe de behandeling van deze gezondheidstoestand

Als uw sleutelbeen op grote schaal op de plaats van de breuk is gescheiden, zal de arts zorgvuldig te bewegen de uiteinden van je gebroken sleutelbeen terug in hun normale positie na het geven u medicijnen om uw pijn te verlichten en ontspan je schouderspieren. Deze behandeling wordt gesloten repositie. Zodra de uiteinden van je gebroken sleutelbeen worden uitgelijnd, zal je een bandage om je schouders te dragen om het gebroken bot op zijn plaats te houden en plaats van de breuk te helen. U vindt er ook een slinger te gebruiken ter ondersteuning van uw arm op de aangedane zijde. Geleidelijk aan, zal u een programma van fysiotherapie beginnen om de normale kracht en bereik van de beweging te herstellen in je schouder gewricht. Na ongeveer zes tot acht weken, zult u stoppen met het dragen van de pleister, maar zal je waarschijnlijk nodig om de strop te dragen voor nog eens drie tot vier weken. Indien het sleutelbeen niet algemeen is gescheiden, wordt de manipulatie (gesloten repositie) niet nodig zijn, en alleen de bandage, sling, medicijnen voor pijn en oefeningen worden aanbevolen.

Wanneer naar de dokter te bezoeken

Bel uw arts onmiddellijk als u uw schouders niet kan bewegen na een val of andere ernstige verwondingen of als uw sleutelbeen is pijnlijk, gezwollen, teder of vervormd.

Prognose

Tussen 96% en 99% van alle fracturen sleutelbeen volledig genezen binnen 4-6 maanden. Hoewel er gewoonlijk een oneffenheid in de contour van het sleutelbeen van de geheelde fractuur, wordt dit vaak kleiner met de tijd, vooral bij jongeren.