kuis boom

Populaire namen: kuise boom, chasteberry, gattilier, Vitex, Monk’s Pepper, agnus castus, Indische kruiden, lila kuis boom, wild paprika, en salie boom hennep.

werkzaamheid waardering

Ooo … positieve klinische trials

veiligheid cijfer

De kuis boom is een klein (6-7 m) boom of struik afkomstig uit rivieroevers in Zuid-Europa en het Middellandse Zeegebied. De plant wordt gekweekt in China. Het bloeit in de zomer, het ontwikkelen van lichtpaarse bloemen en palm-vormige bladeren. De donkerbruin tot zwart fruit zijn de grootte van de peperkorrels. Deze vruchten hebben een pepperish geur en smaak en worden opgevangen in de herfst.

De gedroogde, rijpe vrucht wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde. De plant is erkend sinds de oudheid en in de werken is beschreven door Hippocrates (AD 460), Dioscorides (AD 40), en Theophrastus (AD 372). In Homer’s epos The Iliad, werd de plant gekenmerkt als een symbool van kuisheid, in staat om het afweren van het kwaad. Vroege artsen bekend zijn effect op het vrouwelijke voortplantingssysteem, suggereert het gebruik bij het beheersen bloeden en verdrijven van de placenta na de geboorte. Monniken hebben het gekauwd om seksueel verlangen te verminderen.

Kuisboom extract is gebruikt om symptomen van premenstrueel syndroom (PMS) en cyclische borstpijn, en kunnen geschikt alternatief voor standaard drugs. Hoewel de complete Duitse Commissie E Monografieën het gebruik ervan voor PMS en cyclische pijn in de borst ondersteunt, zijn er beperkte klinische proeven om deze toepassingen te ondersteunen. Beperkt bewijs bestaat voor het gebruik ervan in de menopauze.

Dagelijkse doses van kuis boom fruit extract zijn meestal 20 tot 40 mg.

Patiënten die een allergie hebben of overgevoelig zijn voor V. agnus-castus of patiënten die zwanger zijn of borstvoeding geven dient gebruik te vermijden. Veilig gebruik bij kinderen is niet vastgesteld.

Informatie met betrekking tot veiligheid en werkzaamheid bij zwangerschap en borstvoeding ontbreekt. Echter, kuis boom hormoon stimulerende werking hebben en moeten in de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding te worden vermeden.

Geen goed gedocumenteerd.

Algemeen beschouwd als veilig; milde en reversibele bijwerkingen zijn GI reacties, jeuk, huiduitslag, hoofdpijn, vermoeidheid, acne, en menstruatiestoornissen.

Informatie is beperkt en de veiligheid is niet vastgesteld bij kinderen.

Referenties