klit

Populaire namen: Klis is ook bekend als Bardana, knopen bedelaar, clotbur, eetbare klis, groot bur, groot klissen, en lappa

Werkzaamheid-veiligheid waardering

ÒÒ … Ethno of ander bewijs van werkzaamheid.

veiligheid cijfer

Budock wordt beschouwd als inheems in Europa en Noord-Azië te zijn; Nu komt de plant in de Verenigde Staten. Klit wordt op grote schaal gekweekt in Oost-Europa, met name voormalig Joegoslavië, Polen, Bulgarije en Hongarije. De plant is een lid van de Asteraceae, of madeliefje, familie. De plant heeft grote ovale bladeren, met brede roze bloemen. Klit heeft lange harde wortel stukken.

In de traditionele geneeskunde, hebben de vruchten, zaden, wortels en bladeren van klis gebruikt als afkooksels of thee voor een breed scala van aandoeningen zoals verkoudheid, catarre, jicht, reuma, maagkwalen, kanker, en als een diureticum, zweetdrijvend en laxerende . Er is zelfs gepromoot als een afrodisiacum. Extern, is het gebruikt voor diverse huidproblemen.

Kliswortel het algemeen wordt beschouwd als een eetbaar product, vooral in Azië en wint aan populariteit in de VS reformwinkels. Naast verse kliswortel te koop als voedselbron, US reformwinkels verkopen ook klis als nutraceutical (medicinale voedsel). Nader onderzoek van de voordelen van kliswortel als potentiële geneesmiddelen of nutraceutische voeding nodig.

Klit kan dan enige potentiële medische voordelen bij de behandeling van koorts, infecties, kanker en vochtretentie hebben. Voorlopige recente chemische en farmacologische studies lijken sommige activiteiten controleren, hoewel effectiviteit en veiligheid van deze aanduidingen niet voldoende onderzocht.

Daarnaast klis is een ingrediënt gevonden in een aantal actuele cosmetische en toiletry- producten van het type om de huid te reinigen en als een haar tonic voor de behandeling van roos.

Er is geen recent klinisch bewijs om de dosering van klit begeleiden. Classical dosering van dit kruid werd 2 g wortel.

Contra zijn nog niet geïdentificeerd.

Gedocumenteerde nadelige effecten (met inbegrip van oxytocine en baarmoeder stimulerende werking). Vermijd het gebruik.

Geen goed gedocumenteerd.

Allergische irritatie van de huid bij aanraking.

Klit wordt over het algemeen beschouwd als een veilige en eetbaar product. Een aantal rapporten zijn verschenen op kliswortel thee vergiftiging (wazig zicht, hoofdpijn, slaperigheid, onduidelijke spraak, verlies van coördinatie, onsamenhangende spraak, rusteloosheid, hallucinaties, hyperactiviteit, convulsies, desoriëntatie, blozen, droge mond en neus, huiduitslag, gebrek aan zweten, koorts) wegens vervalsing met atropine bevattende planten.

Referenties