kanker behandeling van mannen: mogelijke seksuele bijwerkingen

Zoek uit of je een risico op seksuele bijwerkingen na de behandeling van kanker en welke behandelingen van kanker kan deze bijwerkingen veroorzaken.

De behandeling van bepaalde vormen van kanker kan invloed hebben op je seksualiteit, waardoor een scala aan symptomen die seks kan maken met je partner moeilijker. Maar dat betekent niet dat je kunt een gezond seksleven na de behandeling van kanker hebben.

Chirurgie

Meer te weten over uw behandeling van kanker en hoe het kan invloed hebben op de seksuele functie kan u helpen een oplossing te vinden als er problemen te ontwikkelen.

Bestralingstherapie

Mannen met kanker in hun bekken zijn vaker dan mannen met andere vormen van kanker tot problemen hervatten seks na de behandeling van kanker te melden.

hormoontherapie

Seksuele bijwerkingen zijn de meest voorkomende na de behandeling voor

chemotherapie

Oudere mannen hebben meer kans op seksuele disfunctie ervaren na de behandeling van kanker. Dat komt omdat de meeste oudere mannen, ook degenen die geen kanker hebben gehad, moeite met seks zal ervaren op een bepaald moment.

Dus oudere mannen die de behandeling van kanker hebben gehad kan seksuele bijwerkingen die verband houden met de vergrijzing in plaats van de behandeling ervaren. Of misschien juist kankerbehandeling versnelt seksuele bijwerkingen geassocieerd met normale veroudering.

Een aantal seksuele bijwerkingen optreden als gevolg van een behandeling van kanker, waaronder

Niet iedere man met kanker zal seksuele bijwerkingen. Uw arts kan het niveau van het risico dat je tegen kunt komen voor uw specifieke vorm van kanker en de behandeling te bespreken.

Kanker kan seksuele bijwerkingen veroorzaken als de kanker behelst geslachtsorganen. Kankers die geen invloed hebben op de seksuele organen kan ook invloed hebben op je seksualiteit door uw lichaam beeld te veranderen, waardoor je het gevoel minder aantrekkelijk, of het veroorzaken van vermoeidheid of depressie en afnemende interesse in seks.

Seksuele problemen kunnen ook voortvloeien uit bijwerkingen van kanker en de behandeling, zoals vermoeidheid, pijn of angst behandeling. Bovendien kan depressieve gevoelens over het hebben van kanker verlies van libido veroorzaken.

Soms emotionele factoren seksuele bijwerkingen naast de fysieke wijzigingen ondergaat tijdens de behandeling.

Chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en hormoontherapie kunnen allemaal seksuele bijwerkingen.

Zenuwen in je bekkengebied controle bloedtoevoer naar de penis. Als u een tumor in uw bekkengebied dat moet worden verwijderd, moet uw chirurg zorgvuldig te werk om schade aan de zenuwen te voorkomen. Een doorgesneden zenuw kan leiden tot een verzwakte erectie of het onvermogen om een ​​erectie te bereiken.

Bewerkingen die erectiestoornissen kunnen veroorzaken omvatten

Nieuwer-zenuwsparende operaties hebben minder kans op erectiestoornissen veroorzaken, maar of u een kandidaat voor dit soort operaties zijn afhankelijk van de grootte en de locatie van uw kanker. Voor sommige vormen van kanker, kan zenuwbeschadiging is onvermijdelijk om de chirurg om alle kanker te verwijderen.

Mannen die zenuwsparende prostatectomie ondergaan, kunnen tijdelijke erectiestoornissen te ervaren, terwijl de effecten blijvend zijn bij mannen die niet in aanmerking komen voor de zenuwsparende chirurgie.

Zenuwen beschadigd tijdens de operatie kan ook leiden u naar een droog orgasme te ervaren – een orgasme zonder ejaculatie van sperma. Het sperma produceert het lichaam mag niet je testikels te verlaten, of het kan worden geduwd in de blaas (retrograde ejaculatie).

Sommige mannen zeggen dat een droge ejaculatie voelt niet anders en vaak, hun partners niet in de gaten of het niet erg vindt het verschil. Echter, andere mensen vinden dat droge orgasmes zwakker zijn of voelen zich minder prettig dan hun orgasmes voor de operatie.

Daarnaast kunnen sommige functies plaatsing van een opening (stoma) waarmee ontlasting of urine te verzamelen in een zak die hecht aan uw lichaam nodig heeft. Het dragen van een stoma zak kunt u zich zelfbewust en onaantrekkelijk. Stoma therapeuten en gespecialiseerde kleding kunnen helpen om je zelfvertrouwen.

Straling gericht op het bekken kan erectiele disfunctie veroorzaken, maar het is niet duidelijk waarom.

Straling kan de zenuwen beschadigen in uw bekkengebied, blokkeren de bloedtoevoer naar de penis of de niveaus van testosteron in het lichaam te verlagen. Radiation de bijwerkingen beginnen langzaam ongeveer zes maanden tot een jaar na de behandeling.

Of u erectiele disfunctie ten gevolge van bestraling hangt af van de hoeveelheid straling ontvangt en hoeveel van het bekken wordt behandeld – een hoger stralingsniveau over een grotere hoeveelheid lichaam zal eerder seksuele bijwerkingen veroorzaken .

Mannen die roken of die een voorgeschiedenis van hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk of diabetes ook kan zijn op een hoger risico van erectiestoornissen na bestralingstherapie. Deze voorwaarden al hebben geleid tot enkele slagader schade die erger kan worden gemaakt door de straling.

De hoeveelheid sperma u ejaculeren kan afnemen na bestralingstherapie. U kunt pijn te voelen tijdens een zaadlozing na de behandeling, hoewel het meestal verdwijnt na verloop van tijd.

Als u prostaatkanker die is uitgezaaid, kan uw arts proberen om het niveau van het hormoon testosteron in het lichaam te verlagen door het verwijderen van uw testikels (orchidectomie) of u behandelen met medicijnen.

Sommige prostaatkankers afhankelijk testosteron voor brandstof. Door het verlagen van je testosterongehalte, uw arts hoopt te vertragen of te stoppen met de progressie van uw kanker. Mannen die hebben grote prostaatkankers kan hormoontherapie krijgen om de prostaat te krimpen voor de operatie om het makkelijker te verwijderen maken.

Hormoontherapie veroorzaakt meestal een verlies van libido, maar het gebeurt niet voor iedereen. Sommige mannen vinden dat ze een verlangen naar seks, maar zijn niet in staat om een ​​erectie te krijgen of niet in staat zijn om een ​​orgasme te bereiken. Jongere mannen hebben de neiging om minder seksuele bijwerkingen van hormoontherapie hebben. Hormoontherapie kan ook zorgen dat je minder sperma produceren wanneer je ejaculeren.

U kunt een verlies van libido en moeilijk bereiken van een erectie na chemotherapie ervaren. Sommige chemotherapie drugs, verminderen van de hoeveelheid testosteron uw lichaam produceert. U zult meestal herwinnen uw seksuele functie binnen een paar weken na beëindiging van de behandeling.

Chemotherapie kan vermoeidheid, toegenomen bloeden of een verhoogd risico op infectie. Gedurende deze tijd, kan uw arts u adviseren om geslachtsgemeenschap te vermijden, of u kunt niet het gevoel dat het verlangen naar seks.

Sommige seksuele bijwerkingen van de behandeling van kanker zal oplossen in een paar weken. Anderen kunnen duren voor een jaar of twee na de behandeling, en sommigen zullen permanent zijn.

Vinden zo veel als je kunt over wat er te belemmeren uw seksuele functie. Dit kan u helpen meer gevoel de controle over de situatie en helpen u om de behandeling opties. U kunt ook

Doe wat experimenteren. Het kan zijn dat bepaalde situaties reignite seksueel verlangen of u helpen om een ​​erectie te krijgen.

Besteed aandacht aan wat werkt – of het nu het stimuleren van uw penis uzelf of na te denken over seksuele fantasieën. Misschien vindt u uw orgasmen zijn intenser als je meer tijd besteden aan het voorspel. Na bepaalde operaties of behandelingen, kunnen verschillende seksuele posities nuttig zijn.

Praat met uw arts. Uw arts kan u meer informatie over wat de oorzaak van elke seksuele disfunctie je ervaart geven. Van daaruit kunt u de behandeling opties, zoals medicijnen, implantaten of apparaten die een erectie kan faciliteren bespreken.

Houd er echter rekening mee dat sommige artsen net zo terughoudend of in verlegenheid kunnen zijn zoals je bent om te praten over seksuele bijwerkingen. Als dat zo is, vraag dan uw arts voor een verwijzing naar een specialist, zoals een uroloog of een seksuoloog.

Praat met je partner. Laat je partner weten wat het beste werkt voor jou. Wees eerlijk over uw zorgen en gevoelens. Als je zwijgt over wat je ervaart bent, kan uw partner zich afgewezen voelen.

Uw partner kan vitale ondersteuning te bieden als je te herstellen van de behandeling van kanker. Hij of zij kan ook ideeën over hoe om u te helpen uw seksuele functie te herwinnen.

Praat met andere overlevenden van kanker. Uw gezondheidszorg team zou in staat zijn om u te sturen naar een steungroep in uw stad. Anders, verbinden met andere overlevenden van kanker online.

Als u beschaamd over het bespreken van geslacht van aangezicht tot aangezicht met vreemden bent, de online-omgeving zorgt voor meer anonimiteit. Begin met de American Cancer Society Cancer Survivors Network.

Mannen die de behandeling van kanker hebben gehad kunnen vinden dat het gewoon tijd kost om de seksuele functie te herwinnen. Medicijnen en andere opties voor de behandeling werk in sommige mannen en in andere niet. Soms duurt het een jaar of twee voor de zenuwen of bloedvaten in je bekkengebied te genezen.

een bezoek aan uw arts