kan artritis pijn medicatie schadelijk zijn?

Veel mensen denken dat over-the-counter pijnstillers onschadelijk moeten zijn, omdat ze zijn zonder recept verkrijgbaar. Maar herhaald gebruik van deze medicijnen kan je maag, nieren of lever beschadigen.

Over-the-counter drugs zoals ibuprofen (Advil, Motrin IB) en naproxen natrium (Aleve) kan maag bloeden en nierschade veroorzaken. Acetaminophen (Tylenol, anderen) kunnen de lever beschadigen, vooral bij doseringen hoger dan aanbevolen. Alle drie van deze medicijnen kan het risico op hartproblemen vergroten.

Houd in gedachten dat de medicatie is niet de enige behandeling voor artritis pijn. Milde tot matige artritis pijn kan worden verlicht met een combinatie van zelfzorg maatregelen en veranderingen in levensstijl, zoals gewichtsverlies, lichaamsbeweging, warmte of koude therapie en fysiotherapie. Veel artsen raden het proberen deze gecombineerde aanpak voor aanvang van medicatie.

Als je medicijnen nodig om te helpen bij het beheren van uw artritis pijn, gebruik dan de laagste dosis voor de kortst mogelijke tijd. Ook bespreken met uw arts welke pijnmedicatie het meest geschikt is voor uw specifieke situatie. Alle medicijnen – recepten en nonprescription – hebben de risico’s en mogelijke bijwerkingen.

Met

een bezoek aan uw arts