halsslagader

Halsslagader ziekte treedt op wanneer vetafzettingen (plaques) verstoppen de bloedvaten die bloed leveren aan de hersenen en het hoofd (halsslagaders). De blokkering verhoogt het risico op een beroerte, een medische noodsituatie die optreedt wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen is onderbroken of ernstig verminderd.

Stroke ontneemt je hersenen zuurstof. Binnen enkele minuten, hersencellen af ​​te sterven. Beroerte is de vierde meest voorkomende doodsoorzaak en de belangrijkste oorzaak van blijvende invaliditeit in de Verenigde Staten

Wanneer een arts te zien

Halsslagader ziekte zich langzaam ontwikkelt. Het eerste teken dat je de aandoening kan een beroerte of transient ischemic attack (TIA) zijn. TIA is een tijdelijk tekort aan bloedtoevoer naar je hersenen.

Wat je kunt doen

Behandeling van halsslagader gewoonlijk een combinatie van veranderingen in levensstijl, medicatie en soms chirurgie.

Vragen aan uw arts te vragen

In een vroeg stadium, halsslagader ziekte vaak niet tekenen of symptomen te produceren. De aandoening kan onopgemerkt blijven totdat het ernstig genoeg is om je hersenen van bloed ontnemen, waardoor een beroerte of TIA.

Wat te verwachten van uw arts

Tekenen en symptomen van een beroerte of TIA omvatten

Seek spoedeisende hulp als u tekenen of symptomen van een beroerte te ervaren. Zelfs als ze duren slechts een korte tijd en dan normale voel je, zie je een arts meteen. U kunt ervaren TIA, een belangrijk teken dat je het risico van een full-blown beroerte.

Praat met uw arts als u risicofactoren voor halsslagader ziekte. Zelfs als u geen tekenen of symptomen heeft, kan uw arts agressief beheer van uw risicofactoren raden om u te beschermen tegen een beroerte. Het zien van een arts vroeg verhoogt je kans dat halsslagader ziekte zal worden gevonden en behandeld voordat een invaliderende beroerte optreedt.

Halsslagader ziekte wordt veroorzaakt door een opeenhoping van plaque in de slagaders die bloed leveren aan de hersenen. Plaques zijn massa’s van cholesterol, calcium, vezelig weefsel en andere cellulaire puin dat verzamelen op microscopische schade sites binnen de slagader. Dit proces heet atherosclerose.

Halsslagaders die zijn verstopt met plaques zijn stijf en smal. Verstopte halsslagaders hebben moeite met het leveren van zuurstof en voedingsstoffen naar vitale hersenstructuren die verantwoordelijk zijn voor uw dag-tot-dag werking zijn.

Factoren die het risico verhogen van de halsslagader ziekte zijn

Halsslagader veroorzaakt ongeveer 10 tot 20 procent van beroertes. Beroerte is een medische noodsituatie die u kunt verlaten met permanente hersenschade en spierzwakte. In ernstige gevallen kan een beroerte fataal zijn.

Halsslagader ziekte kan leiden tot een beroerte door middel van

U kunt worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in aandoeningen van de hersenen en het zenuwstelsel (neuroloog).

In aanvulling op de vragen die u bereid om uw arts te vragen, aarzel dan niet om andere vragen tijdens uw afspraak vragen.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kunnen de tijd te gaan over punten die u wilt meer tijd besteden aan te maken. U kan worden gevraagd

Uw arts zal waarschijnlijk beginnen met een grondige medische anamnese en lichamelijk onderzoek. Het examen omvat in het algemeen het luisteren naar een swooshing geluid (bruit) over de halsslagader in je nek, een geluid dat is kenmerkend voor een vernauwde slagader. Uw arts kan dan test je fysieke en mentale mogelijkheden, zoals kracht, geheugen en spraak.

Daarna kan uw arts adviseren

Het doel bij de behandeling halsslagader ziekte ter preventie van beroerte. Specifieke behandelingen afhangen van de mate van verstopping in de halsslagaders.

Als verstopping is mild tot matig, kan uw arts u aanraden

Als verstopping ernstig is, of als u al een TIA of beroerte hebben gehad, kan uw arts adviseren het verwijderen van de blokkade van de slagader. De opties omvatten

Het voorkomen of vertragen de progressie van de halsslagader, deze suggesties

een bezoek aan uw arts