goedaardige prostaathyperplasie (BPH) ziekte

Prostaat uitbreiding is een veel voorkomende aandoening als mannen ouder worden. Ook goedaardige prostaathyperplasie (BPH), kan prostaat uitbreiding hinderlijke urinaire symptomen. Onbehandeld, prostaat uitbreiding kan de urinestroom blokkeren van de blaas en de blaas, urinewegen of nierproblemen veroorzaken.

Er zijn verschillende effectieve behandelingen voor prostaatklier uitbreiding, inclusief medicijnen, minimaal invasieve therapieën en chirurgie. Voor het kiezen van de beste optie, zal u en uw arts uw symptomen, de grootte van uw prostaat, andere gezondheidsproblemen u zou kunnen hebben en uw voorkeuren te overwegen.

symptomen

De ernst van de symptomen bij mensen die prostaat uitbreiding varieert, maar de symptomen hebben de neiging om geleidelijk verergeren na verloop van tijd. Voorkomende tekenen en symptomen van BPH omvatten

Frequente of dringende behoefte om te plassen; Verhoogde frequentie van plassen ‘s nachts (nycturie); Problemen bij het beginnen plassen; Zwakke urinestraal of een stroom die stopt en begint; Druppelen eind urineren; Persen tijdens het plassen; Onvermogen om de blaas volledig leeg

Minder vaak voorkomende tekenen en symptomen zijn

De grootte van uw prostaat betekent niet noodzakelijk dat uw symptomen slechter zal zijn. Sommige mannen met slechts licht vergrote prostaat kan significante symptomen hebben, terwijl andere mannen met een zeer vergrote prostaat slechts geringe urinewegsymptomen kan hebben.

In sommige mannen, de symptomen uiteindelijk stabiliseren en zou zelfs kunnen verbeteren in de tijd.

Urineweginfectie; Onvermogen om te plassen; Bloed in de urine

Aandoeningen die kunnen leiden tot symptomen vergelijkbaar met die veroorzaakt door vergrote prostaat omvatten

Urineweginfectie; Ontsteking van de prostaat (prostatitis); Vernauwing van de plasbuis (urethrale strictuur); Littekens in de blaashals als gevolg van eerdere operatie; Blaas of nierstenen; Problemen met de zenuwen die de blaas onder controle; Kanker van de prostaat of blaas

Oorzaken

Als u problemen urine-problemen, bespreken met uw arts. Zelfs als je niet plasklachten hinderlijk vinden, is het belangrijk om vast te stellen of uit te sluiten onderliggende oorzaken. Onbehandeld, urine-problemen zou kunnen leiden tot verstopping van de urinewegen.

Als u niet in staat om te plassen bent, onmiddellijk medische hulp inroepen.

De prostaat ligt onder de blaas. De buis die de urine vervoert van de blaas uit de penis (urethra) door het middelpunt van de prostaat. Wanneer de prostaat vergroot, begint het urinestroom blokkeren.

De meeste mannen zijn prostaat groei gedurende het hele leven bleef. In veel mannen, deze voortdurende groei vergroot de prostaat genoeg om urine-symptomen veroorzaken of aanzienlijk te blokkeren urinestroom.

Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van de prostaat te vergroten. Het kan echter als gevolg van schommelingen in de balans van geslachtshormonen als mannen ouder worden.

Risicofactoren

Bij normale grootte, de prostaat is ongeveer de grootte en vorm van de noten of golfbal. Wanneer vergroot, kan de prostaat urinestroom uit de blaas en de plasbuis belemmeren.

Veroudering. Prostaat uitbreiding zelden tot symptomen bij mensen jonger dan 40. Ongeveer een derde van de mensen ervaren matige tot ernstige symptomen leeftijd 60, en ongeveer de helft doen door leeftijd 80 .; Familiegeschiedenis. Het hebben van een bloedverwant, zoals een vader of broer, met prostaatproblemen betekent dat je meer kans op problemen hebben .; Etnische achtergrond. Prostaat uitbreiding komt minder vaak voor bij Aziatische mannen dan bij blanke en zwarte mannen. Zwarte mannen kunnen ervaren symptomen op een jongere leeftijd dan blanke mannen .; Diabetes en hart-en vaatziekten. Studies tonen aan dat diabetes, alsook hartziekten en bètablokkers, zouden het risico van BPH verhogen .; Lifestyle. Obesitas verhoogt het risico van BPH, terwijl de uitoefening van uw risico kunnen verlagen.

complicaties

Risicofactoren voor prostaat uitbreiding omvatten

Plotselinge onvermogen om te plassen (urineretentie). Mogelijk moet u een buis (katheter) ingebracht in uw blaas om de urine af te voeren hebben. Sommige mannen met een vergrote prostaat operatie nodig om urineretentie te verlichten .; Urineweginfecties (UWI). Onvermogen om de blaas volledig geleegd kan het risico van infectie in de urinewegen te verhogen. Als UTIs vaak voorkomen, moet u wellicht een operatie om een ​​deel van de prostaat te verwijderen .; Blaasstenen. Deze worden meestal veroorzaakt door een onvermogen om de blaas te legen. Blaasstenen kunnen infectie, irritatie van de blaas, bloed veroorzaken in de urine en obstructie van de urinestroom .; Blaas schade. Een blaas die niet volledig is geleegd kan uitrekken en verzwakken na verloop van tijd. Hierdoor de spierwand van de blaas niet meer contracten gewoon, waardoor het moeilijker volle blaas te ledigen .; Nier schade. De druk in de blaas urineretentie direct schade aan de nieren en laat blaasinfecties de nieren bereiken.

Complicaties van vergrote prostaat kan omvatten

Maak een lijst van uw symptomen, met inbegrip van die geen verband houdt met de reden waarom u de afspraak gepland kan lijken .; Blijf op de hoogte van hoe vaak en wanneer je moet plassen, of je het gevoel dat je volledig uw blaas te legen, en hoeveel vloeistof je drinkt .; Maak een lijst van uw belangrijkste medische gegevens, met inbegrip van andere voorwaarden die u zou kunnen hebben .; Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen of supplementen die u momenteel te nemen .; Schrijf een lijst van vragen aan uw arts te vragen.

Voorbereiding voor uw afspraak

De meeste mannen met een vergrote prostaat niet ontwikkelen deze complicaties. Echter, acute urineretentie en nierschade zijn ernstige bedreigingen voor de gezondheid.

Het hebben van een vergrote prostaat heeft geen invloed op het risico op het ontwikkelen van prostaatkanker.

Is een vergrote prostaat of iets anders is waarschijnlijk veroorzaakt mijn klachten ?; Wat voor soort tests heb ik nodig ?; Wat zijn mijn behandelingsmogelijkheden ?; Hoe kan ik beheren andere gezondheidsproblemen, samen met een vergrote prostaat ?; Zijn er beperkingen op de seksuele activiteit?

Je zou direct worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in urineproblemen (uroloog).

Wanneer heb je voor het eerst beginnen te ervaren urine-symptomen? Hebben ze continu of af en toe geweest? Hebben ze geleidelijk verslechterd na verloop van tijd, of deden ze plotseling op ?; Hoe vaak heb je plassen tijdens de dag, en hoe vaak heb je nodig om op te staan ​​’s nachts om te plassen ?; Heb je ooit gelekt urine? Heeft u een frequente of dringende behoefte om te urineren ?; Is het moeilijk voor u om te beginnen urineren? Heeft u starten en stoppen bij het plassen, of het gevoel dat je in te spannen om te plassen? Heeft het ooit het gevoel dat je nog niet helemaal leeg uw blaas ?; Is er een branderig bij het plassen, pijn in de blaas gebied of bloed in de urine? Had u urineweginfecties ?; Heeft u een familiegeschiedenis van vergrote prostaat, prostaatkanker of nierstenen ?; Heb je ooit enige moeite krijgen en behouden van een erectie (erectiestoornissen), of andere seksuele problemen had ?; Heeft u ooit een operatie of een andere procedure die betrokken inbrengen van een instrument door het puntje van je penis in je urinebuis ?; Neemt u bloedverdunners, zoals aspirine, warfarine (Coumadin) of clopidogrel (Plavix) ?; Hoeveel cafeïne eet u? Wat is uw vochtinname?

Aarzel niet om andere vragen tijdens uw afspraak vragen.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden zou je meer tijd om eventuele problemen aan te pakken geven. Je zou worden gevraagd

Digitaal rectaal examen. De arts brengt een vinger in het rectum om uw prostaat te controleren op uitbreiding .; Urine test. Het analyseren van een monster van uw urine kan helpen uitsluiten van een infectie of andere aandoeningen die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken .; Bloed Test. De resultaten kunnen nierproblemen te geven .; Prostaatspecifiek antigeen (PSA) bloedonderzoek. PSA is een stof die in uw prostaat. PSA niveaus verhogen wanneer u een vergrote prostaat. Echter, verhoogde PSA niveaus ook als gevolg van recente procedures, infectie, operatie of prostaatkanker .; Neurologisch onderzoek. Deze korte evaluatie van uw geestelijk functioneren en het zenuwstelsel kunnen helpen identificeren oorzaken van andere dan de vergrote prostaat urine-problemen.

Tests en diagnose

Uw arts zal beginnen met de vraag gedetailleerde vragen over uw symptomen en het doen van een lichamelijk onderzoek. Deze eerste examen is waarschijnlijk te nemen

Urine-flow test. Je urineren in een houder bevestigd aan een machine die de kracht en het bedrag van uw urinestroom meet. Testresultaten helpen bepalen na verloop van tijd als uw toestand wordt steeds beter of slechter .; Postvoid restvolume testen. Deze test meet of je je blaas volledig kan ledigen. De test kan worden gedaan met behulp van echografie of door het inbrengen van een katheter in uw blaas na het plassen te meten hoeveel urine er nog in je blaas .; 24 uur per dag plassen dagboek. Het opnemen van de frequentie en de hoeveelheid urine kan vooral handig zijn als meer dan een derde van je dagelijkse urineproductie gebeurt ‘s nachts.

Daarna kan uw arts adviseren aanvullende tests om te helpen bevestigen van een vergrote prostaat en uit te sluiten andere aandoeningen. Deze aanvullende tests kunnen omvatten

Als uw conditie is complexer, kan uw arts u aanraden

Behandelingen en drugs

Een grote verscheidenheid aan behandelingen beschikbaar vergrote prostaat, inclusief medicijnen, minimaal invasieve therapieën en chirurgie. De beste keus behandeling hangt af van verschillende factoren, waaronder

Als uw symptomen zijn aanvaardbaar, kunt u ervoor kiezen om de behandeling uit te stellen en eenvoudig uw symptomen te controleren. Voor sommige mannen, kan de symptomen verlichten zonder behandeling.

Transrectale echografie. Een echografie sonde wordt ingevoegd in uw rectum te meten en uw prostaat te evalueren .; Prostaatbiopsie. Transrectale echografie begeleidt naalden gebruikt om weefselmonsters (biopten) van de prostaat te nemen. Het onderzoeken van het weefsel kan helpen uw arts te diagnosticeren of uit te sluiten prostaatkanker .; Urodynamische en drukstroom studies. Een katheter wordt geregen door uw plasbuis in uw blaas. Water – of, minder vaak, lucht – wordt langzaam geïnjecteerd in de blaas. Uw arts kan dan het meten van de blaas druk en bepalen hoe goed je blaas spieren werken .; Cystoscopie. Een verlichte, flexibele cystoscope wordt ingevoegd in je urinebuis, zodat uw arts om te zien in je plasbuis en de blaas. U krijgt een plaatselijke verdoving voordat deze test .; Intraveneuze pyelogram of CT urogram. Een tracer wordt geïnjecteerd in een ader. X-stralen of CT-scans worden vervolgens van uw nieren, blaas en de buizen die uw nieren aan te sluiten op je blaas (urineleiders). Deze tests kunnen helpen bij het opsporen blaasstenen, tumoren of blokkades boven de blaas.

Lifestyle en huismiddeltjes

Medicatie is de meest voorkomende behandeling van milde tot matige symptomen van prostaatvergroting. De opties omvatten

Alternatief medicijn

Minimaal invasieve of chirurgische behandeling kan worden aanbevolen als

Minimaal zouden invasieve of chirurgische behandeling geen optie zijn als u

Elk type van de prostaat procedure kan bijwerkingen veroorzaken. Afhankelijk van de procedure die u kiest, kunnen complicaties zijn

Meer informatie over benigne prostaathyperplasie (BPH)

Er zijn verschillende soorten minimaal invasieve of chirurgische behandeling.

Een verlichte ruimte wordt ingebracht in de urethra, en verwijdert de chirurg alles behalve het buitenste deel van de prostaat. TURP verlicht algemeen symptomen snel en de meeste mannen een sterkere urinestroom snel na de procedure. Nadat TURP kan u tijdelijk een katheter nodig hebt om uw blaas drain, en je zult in staat zijn om alleen licht activiteit te doen totdat je genezen.

Meer over benigne prostaathyperplasie (BPH)

Een verlichte ruimte wordt ingebracht in de urethra, en maakt de chirurg een of twee kleine insnijdingen in de prostaatklier – waardoor het makkelijker voor urine via de urethra te passen. Deze operatie kan een optie zijn als u een klein of matig vergrote prostaat, vooral als u gezondheidsproblemen die andere operaties te riskant maken.

Uw arts voegt een speciale elektrode via de plasbuis in uw prostaat omgeving. Microgolf energie uit de elektrode vernietigt het binnenste gedeelte van de vergrote prostaat, te krimpen en de versoepeling urinestroom. Deze ingreep wordt meestal gebruikt slechts op kleine prostaat in bijzondere omstandigheden, omdat herbehandeling noodzakelijk kunnen zijn.

In deze poliklinische procedure, wordt een bereik overgegaan in je urinebuis, zodat uw arts om naalden te plaatsen in uw prostaat. Radiogolven gaan door de naalden, het verwarmen en overtollige prostaatweefsel dat blokkeert de urinestroom te vernietigen.

Deze procedure zou een goede keuze zijn als u gemakkelijk bloeden of bepaalde andere gezondheidsproblemen. Echter, net als TUMT, tonijn kan slechts gedeeltelijk uw symptomen te verlichten en het kan enige tijd duren voordat je resultaat ziet.

Een high-energy laser vernietigt of verwijdert overwoekerde prostaatweefsel. Lasertherapie verlicht meestal de symptomen meteen en heeft een lager risico op bijwerkingen dan doet nonlaser chirurgie. Lasertherapie kan worden gebruikt bij mannen die niet zouden moeten hebben andere prostate procedures omdat ze nemen bloedverdunnende medicijnen.

De opties voor lasertherapie omvatten

In deze experimentele procedure transurethrale, worden speciale labels gebruikt om de zijkanten van de prostaat te comprimeren om de stroom van urine verhogen. Lange-termijn gegevens over de effectiviteit van deze procedure zijn niet beschikbaar.

In deze experimentele procedure wordt de bloedtoevoer naar of van de prostaat selectief geblokkeerd, waardoor de prostaat in omvang afnemen. Lange-termijn gegevens over de effectiviteit van deze procedure zijn niet beschikbaar.

De grootte van uw prostaat; Je leeftijd; Uw algehele gezondheid; De hoeveelheid ongemak of last die u ondervindt

De chirurg maakt een incisie in de onderbuik om de prostaat te bereiken en te verwijderen weefsel. Open prostatectomie wordt over het algemeen gedaan als u een zeer grote prostaat, blaas schade of andere complicerende factoren. De operatie vereist meestal kort in het ziekenhuis en is geassocieerd met een hoger risico van het vereisen van een bloedtransfusie.

Uw nazorg zal afhangen van de specifieke techniek voor de behandeling van uw vergrote prostaat.

Alfablokkers. Deze medicijnen ontspannen blaashals spieren en spiervezels in de prostaat, waardoor urineren gemakkelijker. Alfa-blokkers – die alfuzosin bevatten (Uroxatral), doxazosine (Cardura), tamsulosine (Flomax), en silodosin (Rapaflo) – werken meestal snel bij mannen met relatief kleine prostaat. Bijwerkingen kunnen zijn duizeligheid en een onschadelijke toestand waarin sperma teruggaat naar de blaas in plaats van het uiteinde van de penis (retrograde ejaculatie) .; 5-alfa-reductaseremmers. Deze medicijnen krimpen prostaat door te voorkomen hormonale veranderingen die prostaat groei veroorzaken. Deze medicijnen – die finasteride (Proscar) en dutasteride (Avodart) omvat – zou kunnen nemen tot zes maanden effectief te zijn. Bijwerkingen zijn retrograde ejaculatie .; Combinatie behandeling met medicijnen. Uw arts kan aanraden om een ​​alfa-blokker en een 5-alfa- reductaseremmer tegelijkertijd als ofwel alleen medicatie niet effectief .; Tadalafil (Cialis). Studies suggereren deze medicatie, die vaak wordt gebruikt voor de behandeling van erectiestoornissen, kan ook de behandeling van prostaatvergroting. Echter, deze medicatie niet routinematig gebruikt voor BPH en wordt algemeen voorgeschreven alleen mensen die geschikt erectiele disfunctie.

Uw arts zou aanraden het beperken van zwaar hijswerk en overmatige lichaamsbeweging gedurende zeven dagen als je laser ablatie, transurethrale naald ablatie of transurethrale microgolf therapie. Als u opent of-robot geassisteerde prostatectomie, moet u mogelijk activiteiten te beperken gedurende zes weken.

Welke procedure u, uw arts zal waarschijnlijk voorstellen dat u voldoende te drinken daarna.

Om te helpen bij de controle van de symptomen van een vergrote prostaat, probeer

De Food and Drug Administration heeft geen kruiden medicijnen voor de behandeling van een vergrote prostaat goedgekeurd.

Studies over kruiden-therapieën voor de behandeling van vergrote prostaat hebben gemengde resultaten. Een studie wees uit dat zaagpalmetto extract was even effectief als finasteride in het verlichten van symptomen van BPH, hoewel de prostaat volumes niet werden verlaagd. Maar een volgende placebo-gecontroleerde studie geen bewijs gevonden dat zag palmetto is beter dan een placebo.

Uw symptomen zijn matige tot ernstige; Medicatie is niet uw symptomen opgelucht; Je hebt een obstructie van de urinewegen, blaasstenen, bloed in de urine of nierproblemen; U verkiest definitieve behandeling

Andere kruiden-behandelingen – waaronder beta-sitosterol extracten, pygeum en raaigras – zijn voorgesteld als nuttig voor het verminderen vergrote prostaat symptomen. Maar de veiligheid en werkzaamheid van deze behandelingen niet bewezen.

Als u kruidenmiddelen te nemen, vertel uw arts. Bepaalde plantaardige producten kan het risico op bloeden verhogen of interfereren met andere medicijnen die je neemt.

Een onbehandelde infectie van de urinewegen; Een strictuur ziekte; Een geschiedenis van de prostaat radiotherapie of urinewegen chirurgie; Een neurologische stoornis, zoals de ziekte van Parkinson of multiple sclerose

1

)

Sperma stroomt achteruit in de blaas in plaats van via de penis tijdens een zaadlozing; Tijdelijke moeite met plassen; Urineweginfectie; Bloeden; Erectiestoornissen; In zeer zeldzame gevallen, verlies van controle over de blaas (incontinentie)

Ablatieve procedures. Deze procedures verdampen obstructieve prostaatweefsel om urine flow te verhogen. Voorbeelden hiervan zijn Photoselective verdamping van de prostaat (PVP) en holmium laser ablatie van de prostaat (HOLAP). Ablatieve procedures kan leiden tot irritatie van urine-symptomen na de operatie, dus in zeldzame gevallen een andere resectie procedure nodig zou kunnen zijn op een bepaald punt .; Enucleative procedures. Enucleative procedures, zoals holmiumlaser enucleatie van de prostaat (HoLEP), algemeen verwijder alle prostaatweefsel blokkeren diurese en hergroei van weefsel te voorkomen. De verwijderde weefsel kan worden onderzocht op prostaatkanker en andere aandoeningen. Deze procedures zijn vergelijkbaar met prostatectomie openen.

Beperk dranken in de avond. Drink niets voor een uur of twee voor het slapen gaan naar middle-of-the-night trips naar het toilet te vermijden .; Beperk cafeïne en alcohol. Ze kunnen verhogen urineproductie, irriteren de blaas en verergeren de symptomen .; Beperk decongestiva of antihistaminica. Deze medicijnen draai de band van de spieren rond de urinebuis die de urine te regelen, waardoor het moeilijker wordt om te urineren .; Gaan wanneer je voor het eerst de drang voelen. Te lang wachten kan overstretch de blaasspier en schade veroorzaken .; Schedule badkamer bezoeken. Proberen te urineren op regelmatige tijdstippen – bijvoorbeeld elke 4-6 uren overdag – om “scholen” de blaas. Dit kan vooral handig zijn als u een ernstige frequentie en urgentie .; Volg een gezond dieet. Obesitas wordt geassocieerd met een vergrote prostaat .; Blijf actief. Inactiviteit draagt ​​bij aan urine retentie. Zelfs een kleine hoeveelheid van de oefening kan helpen bij urine-problemen veroorzaakt door een vergrote prostaat te verminderen .; Urineren – en dan plassen even later opnieuw. Deze praktijk staat bekend als dubbele plassen .; Warm houden. Koudere temperaturen kunnen urine retentie veroorzaken en verhoging van de urgentie om te urineren.