bipolaire stoornis symptomen

Bipolaire stoornis. Je hebt ten minste één manische episode gehad. Manische episode kan worden voorafgegaan of gevolgd door hypomane of depressieve episoden. Mania symptomen veroorzaken aanzienlijke verslechtering in je leven en kan ziekenhuisopname noodzakelijk of leiden tot een onderbreking van de werkelijkheid (psychose) .; Bipolaire stoornis II. Je hebt ten minste een depressieve episode van ten minste twee weken en ten minste één hypomane episode van minstens vier dagen gehad, maar je hebt nog nooit een manische episode gehad. Depressieve episoden of de onvoorspelbare veranderingen in stemming en gedrag kan stress of problemen op het gebied van je leven kan leiden;. Cyclothymic stoornis. of een jaar bij kinderen en tieners – – Je hebt ten minste twee jaar van een groot aantal periodes van hypomanie symptomen (minder ernstig dan een hypomane episode) en periodes van depressieve symptomen (minder ernstig dan een depressieve episode). Gedurende die tijd, symptomen zich voordoen ten minste de helft van de tijd en nooit meer weg te gaan voor meer dan twee maanden. Symptomen significant nood in belangrijke gebieden van je leven. Andere soorten. Deze omvatten, bijvoorbeeld, bipolaire stoornis en gerelateerd aan een andere aandoening, zoals de ziekte van Cushing, multiple sclerose of een beroerte. Een ander type heet stof en medicatie geïnduceerde bipolaire en verwante stoornis.

Criteria voor een bipolaire stoornis

Criteria voor een manische of hypomane episode

Er zijn verschillende soorten bipolaire en verwante aandoeningen. Voor elk type kan de exacte symptomen van een bipolaire stoornis variëren van persoon tot persoon. Bipolaire I en bipolaire II stoornissen hebben ook bijkomende specifieke kenmerken die om de diagnose op basis van uw specifieke symptomen kunnen worden toegevoegd.

Criteria voor een depressieve episode

De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), gepubliceerd door de American Psychiatric Association, geeft criteria voor de diagnose bipolaire en aanverwante stoornissen. Dit handboek wordt gebruikt door de geestelijke gezondheid providers om psychische aandoeningen te diagnosticeren en door verzekeringsmaatschappijen te vergoeden voor de behandeling.

Andere symptomen van bipolaire stoornis

Diagnostische criteria voor bipolaire en verwante aandoeningen zijn gebaseerd op het specifieke type stoornis

Bipolaire stoornis II is niet een mildere vorm van een bipolaire I-stoornis, maar een aparte diagnose. Terwijl de manische episodes van bipolaire I-stoornis ernstig en gevaarlijk kunnen zijn, kunnen mensen met een bipolaire stoornis II worden ingedrukt voor een langere periode, die aanzienlijke waardevermindering kan veroorzaken.

De DSM-5 heeft specifieke criteria voor de diagnose van manische en hypomane episodes

Voor zowel een manische en een hypomane episode, tijdens de periode van verstoorde stemming en meer energie, drie of meer van de volgende symptomen (vier indien de stemming alleen prikkelbaar) moet aanwezig zijn en vormen een merkbare verandering van uw gebruikelijke gedrag

Symptomen bij kinderen en tieners

Om te worden beschouwd als een manische episode

Wanneer een arts te zien

Wanneer nood hulp te krijgen

Om te worden beschouwd als een hypomane episode

De DSM-5 bevat ook criteria voor de diagnose van een depressieve episode

Tekenen en symptomen zijn

Om te worden beschouwd als een depressieve episode

Tekenen en symptomen van een bipolaire I en bipolaire II stoornissen kunnen onder meer extra functies.

Dezelfde DSM-5 criteria voor de diagnose bipolaire stoornis bij volwassenen worden gebruikt om kinderen en tieners diagnosticeren. Kinderen en tieners kunnen onderscheiden depressieve, manische of hypomane episodes, waartussen ze terugkeren naar hun gebruikelijke gedrag, maar dat is niet altijd het geval. En stemmingen kan snel verschuiven tijdens acute episodes.

Symptomen van bipolaire stoornis kan moeilijkheden opleveren om bij kinderen en tieners. Het is vaak moeilijk te zeggen of deze normaal zijn ups en downs, de resultaten van de stress of trauma, of tekenen van een mentaal gezondheidsprobleem anders dan een bipolaire stoornis. En kinderen die een bipolaire stoornis vaak ook gediagnosticeerd met andere psychische aandoeningen.

De meest prominente tekenen van een bipolaire stoornis bij kinderen en tieners kunnen onder meer ernstige stemmingswisselingen die afwijken van hun gebruikelijke stemmingswisselingen zijn.

Als u symptomen van depressie of manie, raadpleeg dan uw arts of geestelijke gezondheid provider. Bipolaire stoornis kan niet beter op zijn eigen te krijgen. Het krijgen van de behandeling van een geestelijke gezondheid provider met ervaring in een bipolaire stoornis kan u helpen om uw symptomen onder controle.

Veel mensen met een bipolaire stoornis niet de behandeling die ze nodig hebben. Ondanks de stemming uitersten, mensen met een bipolaire stoornis vaak niet herkennen hoeveel hun emotionele instabiliteit verstoort hun leven en het leven van hun dierbaren.

En als je net als een aantal mensen met een bipolaire stoornis, kunt u genieten van de gevoelens van euforie en cycli van zijn productiever. Echter, deze euforie altijd gevolgd door een emotionele crash die je depressief kunnen verlaten, versleten – en misschien in financiële, juridische of relatie problemen.

Als u terughoudend om behandeling te zoeken zijn, vertrouwen in een vriend of geliefde, een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, een geloof leider of iemand anders die je vertrouwt. Hij of zij in staat zijn om u te helpen de eerste stappen tot een succesvolle behandeling te nemen.

Suïcidale gedachten en gedrag komen veel voor bij mensen met een bipolaire stoornis. Als je denkt dat je jezelf pijn doen of een poging zelfmoord, bezoek onmiddellijk uw arts of uw lokale alarmnummer.

Kijk ook eens naar deze opties

Als je een geliefde die in gevaar is van het plegen van zelfmoord of heeft een zelfmoordpoging gedaan, zorg ervoor dat iemand blijft bij die persoon. U dient uw arts of uw lokale alarmnummer te bezoeken onmiddellijk. Of, als je denkt dat je dit veilig te doen, neem de persoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis spoedeisende hulp.

Een manische episode is een duidelijke periode van abnormaal en aanhoudend verhoogde, expansieve of prikkelbare stemming dat ten minste een week (of minder dan een week of ziekenhuisopname nodig is) duurt. De episode bevat aanhoudend verhoogde doelgerichte activiteit of energie;. Een hypomane episode is een duidelijke periode van abnormaal en aanhoudend verhoogde, expansieve of prikkelbare stemming, dat ten minste vier opeenvolgende dagen duurt.

Opgeblazen gevoel van eigenwaarde of grootsheid, verminderde behoefte aan slaap (bijvoorbeeld, voel je je uitgerust na slechts drie uur slaap), ongewone spraakzaamheid, Racing gedachten, Afleidbaarheid; Verhoogde doelgerichte activiteit (hetzij sociaal, op het werk of op school, of seksueel ) of opwinding; dingen die ongebruikelijk zijn en die een groot potentieel voor pijnlijke gevolgen doen – bijvoorbeeld, ongebreidelde kopen sprees, seksuele indiscreties of dwaas bedrijfsinvesteringen

De stemming verstoring moet ernstig genoeg zijn om merkbaar moeilijkheden op het werk veroorzaken, op school of in de sociale activiteiten of relaties, of ziekenhuisopname nodig om schade aan jezelf of anderen, of om een ​​pauze van de werkelijkheid (psychose) veroorzaken .; De symptomen zijn niet gevolg van de directe effecten van iets anders, zoals alcohol of drugs, een medicijn of een medische aandoening.

De episode is een duidelijke verandering in de stemming en de werking, dat is niet kenmerkend is voor je wanneer de symptomen niet aanwezig zijn, en genoeg van een verandering die andere mensen merken;. De episode is niet ernstig genoeg is om grote moeilijkheden op het werk veroorzaken, op school of sociale activiteiten of relaties, en het heeft geen ziekenhuisopname of leiden tot een onderbreking van de werkelijkheid;. de symptomen zijn niet het gevolg van de directe effecten van iets anders, zoals alcohol of drugsgebruik, een medicijn, of een medische aandoening.

Vijf of meer van de volgende symptomen gedurende twee weken dat een verandering van eerdere stemming en werking vertegenwoordigen. Ten minste één van de symptomen is ofwel depressieve stemming of verlies van interesse of plezier;. De symptomen kunnen worden op basis van je eigen gevoelens of op de opmerkingen van iemand anders.

Depressieve stemming het grootste deel van de dag, bijna elke dag, zoals verdrietig, leeg, hopeloos of tranen (bij kinderen en tieners, kan depressieve stemming verschijnen als prikkelbaarheid); Duidelijk verminderde interesse of voelen geen plezier in alle – of nagenoeg alle – activiteiten het grootste deel van de dag, bijna elke dag; Significant gewichtsverlies als ze niet op dieet, gewichtstoename of afname of toename van de eetlust bijna elke dag (bij kinderen, gebrek aan gewicht zoals verwacht kan een teken zijn van depressie te krijgen), hetzij slapeloosheid of slapen excessief bijna elke dag; Ofwel rusteloosheid of vertraagd gedrag dat kan worden waargenomen door anderen, vermoeidheid of verlies van energie bijna elke dag; Gevoelens van waardeloosheid of buitensporige of ongepaste schuldgevoelens, zoals dingen geloven die niet waar zijn, bijna elke dag; verminderd vermogen te denken of te concentreren of besluiteloosheid, bijna elke dag Terugkerende gedachten aan de dood of zelfmoord, of zelfmoord plannen of poging

De symptomen moeten ernstig genoeg zijn om merkbaar moeite in dag-tot-dag-activiteiten, zoals werk, school, sociale activiteiten of relaties veroorzaken; symptomen zijn niet het gevolg van de directe effecten van iets anders, zoals alcohol of drugsgebruik, een medicijn of een medische aandoening; de symptomen worden niet veroorzaakt door verdriet, zoals na het verlies van een dierbare

Angstig nood – onder angst, zoals het gevoel ingetoetst up, gespannen of onrustig, heeft moeite met concentreren als gevolg van zorgen, iets ergs kan gebeuren vrezen, of gevoel dat je misschien niet in staat zijn om jezelf te beheersen; Mixed functies – die voldoen aan de criteria voor een manische of hypomanische episode, maar ook met sommige of alle symptomen van depressieve episode tegelijkertijd, melancholische kenmerken – met een verlies van plezier in alle of de meeste activiteiten en niet gevoel significant beter, zelfs wanneer er iets goeds gebeurt, atypische kenmerken – symptomen vertoont die zijn niet typisch voor een depressieve episode, zoals het hebben van een aanzienlijk verbeterde stemming wanneer er iets goeds gebeurt, Catatonia – die niet reageren op uw omgeving, het houden van uw lichaam in een ongebruikelijke positie, niet spreken, of het nabootsen van spraak of bewegingen van een andere persoon; Peripartum onset – bipolaire stoornis symptomen die zich voordoen tijdens de zwangerschap of in de vier weken na de bevalling; Seizoenspatroon – een leven patroon van manische, hypomane of depressieve episoden die veranderen met de seizoenen; Rapid cycling – met vier of meer mood swing afleveringen binnen één jaar , met volledige of gedeeltelijke kwijtschelding van de symptomen tussen de manische, hypomane of depressieve episoden; Psychose – ernstige episode van een van beide manie of depressie (maar niet hypomanie), die resulteert in een detachement van de werkelijkheid en omvat symptomen van valse, maar sterk wordt vastgehouden overtuigingen (wanen ) en het horen of zien van dingen die er niet zijn (hallucinaties)

Uit te reiken naar een goede vriend of geliefde; Neem contact op met een minister, geestelijk leider of iemand in uw geloofsgemeenschap; Bel een zelfmoord hotline nummer – in de Verenigde Staten, bel dan de National Suicide Prevention Lifeline op 800-273-TALK (800.. -273-8255) om een ​​getrainde counselor te bereiken. Gebruik die hetzelfde nummer en druk op 1 om het Veterans Crisis Line bereiken;. Maak een afspraak met uw arts, geestelijke gezondheid provider of een andere zorgverlener.