bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis, voorheen bekend als manische depressie, veroorzaakt extreme stemmingswisselingen dat emotionele hoogtepunten (manie of hypomanie) en dieptepunten (depressie) bevatten. Als je depressief worden, kan je verdrietig of hopeloos voelen en interesse of plezier in de meeste activiteiten te verliezen. Wanneer uw stemming verschuift in de andere richting, kunt u euforisch en vol energie te voelen. Stemmingswisselingen kan slechts een paar keer per jaar of zo vaak als meerdere keren per week plaatsvinden.

Hoewel een bipolaire stoornis is een storend, langdurige aandoening, kun je je stemmingen in toom te houden door het volgen van een behandelplan. In de meeste gevallen kan een bipolaire stoornis worden bediend met medicatie en psychologische begeleiding (psychotherapie).

Criteria voor een bipolaire stoornis

Er zijn verschillende soorten bipolaire en verwante aandoeningen. Voor elk type kan de exacte symptomen van een bipolaire stoornis variëren van persoon tot persoon. Bipolaire I en bipolaire II stoornissen hebben ook bijkomende specifieke kenmerken die om de diagnose op basis van uw specifieke symptomen kunnen worden toegevoegd.

Criteria voor een manische of hypomane episode

De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), gepubliceerd door de American Psychiatric Association, geeft criteria voor de diagnose bipolaire en aanverwante stoornissen. Dit handboek wordt gebruikt door de geestelijke gezondheid providers om psychische aandoeningen te diagnosticeren en door verzekeringsmaatschappijen te vergoeden voor de behandeling.

Criteria voor een depressieve episode

Diagnostische criteria voor bipolaire en verwante aandoeningen zijn gebaseerd op het specifieke type stoornis

Andere symptomen van bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis II is niet een mildere vorm van een bipolaire I-stoornis, maar een aparte diagnose. Terwijl de manische episodes van bipolaire I-stoornis ernstig en gevaarlijk kunnen zijn, kunnen mensen met een bipolaire stoornis II worden ingedrukt voor een langere periode, die aanzienlijke waardevermindering kan veroorzaken.

De DSM-5 heeft specifieke criteria voor de diagnose van manische en hypomane episodes

Voor zowel een manische en een hypomane episode, tijdens de periode van verstoorde stemming en meer energie, drie of meer van de volgende symptomen (vier indien de stemming alleen prikkelbaar) moet aanwezig zijn en vormen een merkbare verandering van uw gebruikelijke gedrag

Om te worden beschouwd als een manische episode

Om te worden beschouwd als een hypomane episode

De DSM-5 bevat ook criteria voor de diagnose van een depressieve episode

Tekenen en symptomen zijn

Om te worden beschouwd als een depressieve episode

Tekenen en symptomen van een bipolaire I en bipolaire II stoornissen kunnen onder meer extra functies.

Dezelfde DSM-5 criteria voor de diagnose bipolaire stoornis bij volwassenen worden gebruikt om kinderen en tieners diagnosticeren. Kinderen en tieners kunnen onderscheiden depressieve, manische of hypomane episodes, waartussen ze terugkeren naar hun gebruikelijke gedrag, maar dat is niet altijd het geval. En stemmingen kan snel verschuiven tijdens acute episodes.

Symptomen van bipolaire stoornis kan moeilijkheden opleveren om bij kinderen en tieners. Het is vaak moeilijk te zeggen of deze normaal zijn ups en downs, de resultaten van de stress of trauma, of tekenen van een mentaal gezondheidsprobleem anders dan een bipolaire stoornis. En kinderen die een bipolaire stoornis vaak ook gediagnosticeerd met andere psychische aandoeningen.

De meest prominente tekenen van een bipolaire stoornis bij kinderen en tieners kunnen onder meer ernstige stemmingswisselingen die afwijken van hun gebruikelijke stemmingswisselingen zijn.

Symptomen bij kinderen en tieners

Wanneer een arts te zien

Wanneer nood hulp te krijgen

Voorwaarden die vaak voorkomen met een bipolaire stoornis

Wat je kunt doen

Wat te verwachten van uw arts

Diagnose bij kinderen

medicijnen

Bijwerkingen

Het vinden van de juiste medicatie

Medicatie en zwangerschap

psychotherapie

Andere behandelingsopties

De behandeling bij kinderen en tieners

Als u symptomen van depressie of manie, raadpleeg dan uw arts of geestelijke gezondheid provider. Bipolaire stoornis kan niet beter op zijn eigen te krijgen. Het krijgen van de behandeling van een geestelijke gezondheid provider met ervaring in een bipolaire stoornis kan u helpen om uw symptomen onder controle.

Veel mensen met een bipolaire stoornis niet de behandeling die ze nodig hebben. Ondanks de stemming uitersten, mensen met een bipolaire stoornis vaak niet herkennen hoeveel hun emotionele instabiliteit verstoort hun leven en het leven van hun dierbaren.

En als je net als een aantal mensen met een bipolaire stoornis, kunt u genieten van de gevoelens van euforie en cycli van zijn productiever. Echter, deze euforie altijd gevolgd door een emotionele crash die je depressief kunnen verlaten, versleten – en misschien in financiële, juridische of relatie problemen.

Als u terughoudend om behandeling te zoeken zijn, vertrouwen in een vriend of geliefde, een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, een geloof leider of iemand anders die je vertrouwt. Hij of zij in staat zijn om u te helpen de eerste stappen tot een succesvolle behandeling te nemen.

Suïcidale gedachten en gedrag komen veel voor bij mensen met een bipolaire stoornis. Als je denkt dat je jezelf pijn doen of een poging zelfmoord, bezoek onmiddellijk uw arts of uw lokale alarmnummer.

Kijk ook eens naar deze opties

Als je een geliefde die in gevaar is van het plegen van zelfmoord of heeft een zelfmoordpoging gedaan, zorg ervoor dat iemand blijft bij die persoon. U dient uw arts of uw lokale alarmnummer te bezoeken onmiddellijk. Of, als je denkt dat je dit veilig te doen, neem de persoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis spoedeisende hulp.

De precieze oorzaak van bipolaire stoornis is niet bekend, maar verschillende factoren kunnen worden betrokken, zoals

Factoren die het risico op een bipolaire stoornis of handeling kan toenemen als trigger voor de eerste episode omvatten

Als u een bipolaire stoornis hebt, kunt u ook een andere gezondheidstoestand die is vastgesteld voor of na de diagnose bipolaire stoornis. Dergelijke voorwaarden moeten worden gediagnosticeerd en behandeld, omdat ze bestaande bipolaire stoornis kan verergeren of maak de behandeling minder succesvol. Ze bevatten

Onbehandeld, bipolaire stoornis kan leiden tot ernstige problemen die elk gebied van je leven beïnvloeden. Deze kunnen omvatten

U kunt beginnen met het zien van uw huisarts of u kunt ervoor kiezen om een ​​arts die is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van psychische aandoeningen gezondheid (psychiater) te zien.

Voordat uw afspraak, maak een lijst van

Neem een ​​familielid of vriend mee, indien mogelijk. Die persoon kan meer informatie geven of iets dat je gemist of vergeten.

Een aantal fundamentele vragen te stellen aan uw arts omvatten

Aarzel niet om vragen op elk moment tijdens uw afspraak vragen.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Wees bereid om ze te beantwoorden om tijd te reserveren om te gaan over alle punten die u wilt meer tijd door te brengen. Uw arts kan vragen

Toen de artsen vermoedt dat iemand heeft een bipolaire stoornis, ze meestal doen een aantal tests en examens. Deze kunnen helpen uitsluiten van andere problemen, lokaliseren van een diagnose en ook te controleren op eventuele complicaties. Deze kunnen omvatten

Hoewel een bipolaire stoornis kan optreden bij jonge kinderen, meestal het is gediagnosticeerd in de tienerjaren of de vroege jaren ’20. Het is vaak moeilijk te zeggen of emotionele ups en downs van een kind zijn normaal voor zijn of haar leeftijd, de resultaten van de stress of trauma, of tekenen van een mentaal gezondheidsprobleem anders dan een bipolaire stoornis.

Bipolaire symptomen bij kinderen en tieners hebben vaak verschillende patronen dan in volwassenen en mogen niet netjes passen in de categorieën gebruikt voor de diagnose. En kinderen die een bipolaire stoornis vaak ook gediagnosticeerd met andere aandoeningen geestelijke gezondheid, zoals attention-deficit / hyperactivity disorder (ADHD) of gedragsproblemen.

De arts van uw kind kan u helpen om de symptomen van een bipolaire stoornis en hoe ze verschillen van gedrag met betrekking tot ontwikkelings leeftijd van uw kind, de situatie en passende cultureel gedrag te leren.

Behandeling best zijn geleid door een psychiater deskundige behandeling van bipolaire en verwante aandoeningen. U kunt een behandelteam die ook een psycholoog, maatschappelijk werker en psychiatrisch verpleegkundige hebben.

Afhankelijk van uw behoeften, kan de behandeling omvatten

De primaire behandelingen voor bipolaire stoornis zijn onder andere medicijnen en psychologische begeleiding (psychotherapie), en kunnen onder meer onderwijs en steungroepen.

Een aantal medicijnen worden gebruikt voor de behandeling van bipolaire stoornis. De soorten en doses voorgeschreven medicijnen worden op basis van uw specifieke symptomen.

Medicijnen kunnen onder meer

Praat met uw arts of geestelijke gezondheid provider over de bijwerkingen. Als bijwerkingen lijken ondraaglijk, kunt u in de verleiding om te stoppen met het nemen van uw medicatie of uw dosis op uw eigen verminderen. Doe het niet. U kunt ontwenningsverschijnselen ondervinden of uw symptomen kunnen terugkeren.

Bijwerkingen vaak verbeteren naarmate je de juiste medicijnen en doses die werken voor u en uw lichaam zich aanpast aan de medicatie.

Het vinden van de juiste medicatie of medicijnen voor u zal waarschijnlijk wat trial and error. Als men niet goed werken voor u, er zijn een aantal anderen om te proberen.

Dit proces vraagt ​​veel geduld, zoals sommige medicijnen nodig weken tot maanden volledig van kracht worden. Over het algemeen slechts één medicatie wordt veranderd in een tijd, zodat uw arts kan bepalen welke medicijnen werken om uw klachten te verlichten met de minst hinderlijke bijwerkingen. Medicijnen kunnen ook moeten worden aangepast als uw symptomen veranderen.

Een aantal medicijnen voor bipolaire stoornis worden geassocieerd met geboorteafwijkingen. Bespreek deze onderwerpen met uw arts

Psychotherapie is een essentieel onderdeel van een bipolaire stoornis en de behandeling kan worden voorzien in individuele, familie of groep instellingen. Verschillende vormen van therapie kan nuttig zijn. Deze omvatten

Afhankelijk van uw behoeften, kunnen andere behandelingen worden toegevoegd aan uw depressie therapie, zoals

Behandelingen voor kinderen en tieners zijn over het algemeen gekozen voor een case-by-case basis, afhankelijk van de symptomen, bijwerkingen van medicijnen en andere factoren.

Je zult waarschijnlijk nodig om veranderingen in levensstijl te maken om cycli van gedrag dat je een bipolaire stoornis verergeren stoppen. Hier zijn een aantal stappen te nemen

Alternatieve geneeskunde is het gebruik van een niet-conventionele benadering in plaats van conventionele geneeskunde. Complementaire geneeskunde is een niet-conventionele benadering gebruikt in combinatie met conventionele geneeskunde.

Er is veel onderzoek gedaan naar alternatieve geneeskunde en bipolaire stoornis. De meeste studies naar alternatieve of complementaire geneeskunde die bestaan ​​op depressie, dus het is niet duidelijk hoe goed de meeste van deze gebruiker bipolaire stoornis.

Als u kiest voor complementaire geneeskunde te gebruiken in aanvulling op uw arts aanbevolen behandeling, enkele voorzorgsmaatregelen nemen eerst

Omgaan met een bipolaire stoornis kan een uitdaging zijn. Hier zijn een aantal strategieën die kunnen helpen

Er is geen zekere manier om een ​​bipolaire stoornis te voorkomen. Echter, het krijgen van de behandeling bij de eerste tekenen van een psychische stoornis kan helpen voorkomen dat een bipolaire stoornis of andere psychische aandoeningen verergeren.

Als u al gediagnosticeerd met een bipolaire stoornis, kan een aantal strategieën helpen voorkomen dat kleine symptomen van steeds full-blown episodes van manie of depressie

een bezoek aan uw arts