beta-caroteen gerelateerde termen

Natuurlijke Standard® Patient Monografie, Copyright © 2016 (). Alle rechten voorbehouden. Commerciële distributie verboden. Deze monografie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden, en mag niet worden opgevat als specifiek medisch advies. Je moet overleggen met een gekwalificeerde zorgverlener alvorens beslissingen te nemen over behandelingen en / of aandoeningen.

Bèta-caroteen is een carotenoïde. Carotenoïden zijn rood, oranje of geel, vetoplosbare verbindingen. Deze verbindingen zijn van nature aanwezig in veel groenten, granen, oliën en groenten. Alfa, bèta en gamma-caroteen worden beschouwd provitaminen omdat ze kunnen worden omgezet in actieve vitamine A.

In de handel verkrijgbare beta-caroteen is door de mens gemaakt of die uit palmolie, algen, of schimmels. Beta-caroteen wordt omgezet in retinol, die essentieel is voor gezichtsvermogen en groei.

Sleutel tot rangen

Orale leukoplakie (voorstadia van kanker mond laesies)

Onderzoek bij mensen aangetoond dat beta-caroteen heeft veelbelovende toepassing voor orale leukoplakie (pre-cancereuze letsels mond) en zonnebrand. Toch was er een gebrek aan voordeel voor de zon beschadigde huid, mol preventie, risico op hart- en vaatziekten, een infectie met H. pylori, cataract preventie, diabetes en beroertes.

Onderzoek toont aan dat beta-caroteen verhoogd risico van blaas, long, maag, en prostaatkanker. Ook de algemene incidentie van kanker in de asbest werknemers, rokers, of het risico individuen hoog gestegen. Bovendien, wat onderzoek suggereerde verhoogd risico op hart-en vaatziekten en sterfte met bèta-caroteen suppletie.

Onderstaande doseringen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, publicaties, traditioneel gebruik, of deskundig advies. Veel kruiden en supplementen zijn niet grondig getest, en de veiligheid en effectiviteit kunnen niet worden bewezen. Merken kunnen anders worden gemaakt, met een variabele ingrediënten, zelfs binnen hetzelfde merk. Onderstaande doses kunnen niet van toepassing op alle producten. U dient product etiketten te lezen en te bespreken doses met een gekwalificeerde zorgverlener vóór aanvang van de behandeling.

De American Heart Association beveelt aan beta-caroteen uit een dieet rijk aan fruit, groenten en volkoren granen in plaats van via supplementen. Het consumeren vijf porties fruit en groenten per dag geeft 6-8 milligram beta-caroteen.

Voor leeftijdsgebonden maculaire degeneratie is 20-50 mg beta-caroteen genomen oraal dagelijks 5-14,2 jaar.

Zonnebrand

Ter preventie van kanker, is 6-75 mg beta-caroteen genomen oraal dagelijks of om de andere dag 1-14,2 jaar. Opmerking: Sommige onderzoek heeft een verhoogd risico op overlijden of kanker met bèta-caroteen suppletie gevonden.

Abdominale aorta aneurysma (AAA) preventie

Cataracten is 20-50 mg beta-caroteen zijn daags of om de andere dag gedurende 5-8 jaar.

Leeftijdsgebonden maculaire ziekte (oogaandoening waardoor verlies van het gezichtsvermogen)

Voor chemotherapie bijwerkingen, is 250 milligram beta-caroteen is genomen door de mond per dag gedurende 21 dagen, gevolgd door 75 milligram per dag.

ziekte van Alzheimer

Angioplastiek (chirurgie voor geblokkeerde slagaders)

Artritis

Voor chronische longaandoeningen, heeft 20 milligram van beta-caroteen is genomen door de mond per dag gedurende 5-8 jaar.

carotenoïde deficiëntie

Voor cystic fibrosis, heeft 10-300 milligram beta-caroteen is genomen dagelijks gedurende 14 dagen tot 14 maanden.

Chemotherapie bijwerkingen

Voor diabetes is 50 mg beta-caroteen genomen om de dag gedurende negen jaar.

Chronische longaandoeningen

Voor Erytropoëtische Protoporfyrie, heeft 25-300 milligram beta-caroteen is genomen door de mond elke dag.

Voor HIV, is 60 mg beta-caroteen is drie keer via de mond ingenomen per dag gedurende 1-3 maanden.

Voor mortaliteit verminderen, is 1,2-50 mg beta-caroteen werden dagelijks of om de dag gedurende 28 dagen tot 14,1 jaar. Opmerking: Sommige onderzoek heeft een verhoogd risico op overlijden of kanker met bèta-caroteen suppletie gevonden.

Voor orale leukoplakie, heeft 60-360 milligram beta-caroteen is genomen door de mond dagelijks of wekelijks gedurende zes maanden tot een jaar.

Voor polymorfe lichte uitbarsting, heeft 75-180 milligram beta-caroteen is genomen door de mond elke dag.

Voor de zwangerschap, heeft 4,5 milligram van beta-caroteen genomen dag, te beginnen vóór 20 weken zwangerschap, ook 2,173-2,307 milligram van beta-caroteen in rode palmolie is genomen door de mond daags gedurende acht weken vanaf 26-28 weken van de zwangerschap.

Zonnebrand, heeft 15-180 milligram beta-caroteen is genomen door de mond dagelijks gedurende 3-24 weken.

Voor erytropoëtische protoporphyria, voor leeftijden 1-4 jaar, de dagelijkse dosis 60-90 mg beta-caroteen oraal, leeftijd 5-8 voor de dagelijkse dosis 90-120 mg, leeftijd 9-12 voor de dagelijkse dosis 120- 150 milligram, voor de leeftijd 13-16 de dagelijkse dosis was 150-180 milligram, en voor 16 jaar en ouder was de dagelijkse dosis van 180 mg beta-caroteen via de mond, met een potentieel te verhogen met 30-60 milligram per dag bij kinderen jonger dan 16 jaar, en tot een totaal van 300 milligram per dag bij personen ouder dan 16 als er weerstand. Ook 30-150 milligram beta-caroteen is genomen dagelijks via de mond.

Voor polymorfe lichte uitbarsting 30-150 milligram beta-caroteen is dagelijks is genomen door de mond.

Verbetering van het herstel van een operatie of ziekte

Deze toepassingen zijn getest in mensen of dieren. Veiligheid en effectiviteit zijn niet altijd bewezen. Sommige van deze voorwaarden zijn potentieel ernstig en moeten worden geëvalueerd door een gekwalificeerde zorgverlener.

erytropoëtische protoporfyrie

Grading rationale

Onderstaande toepassingen zijn gebaseerd op traditie of wetenschappelijke theorieën. Zij hebben vaak niet grondig getest bij de mens, en de veiligheid en werkzaamheid zijn niet altijd bewezen. Sommige van deze voorwaarden zijn potentieel ernstig en moeten worden geëvalueerd door een gekwalificeerde zorgverlener.

Beta-caroteen kan het risico op bloeding bij inname met geneesmiddelen die het risico op bloeden verhogen verhogen. Voorbeelden omvatten aspirine, anticoagulantia ( “bloedverdunners”) zoals warfarine (Coumadin®) of heparine, anti-bloedplaatjes geneesmiddelen zoals clopidogrel (Plavix®), en niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen (Motrin®, advil ®) of naproxen (Naprosyn®, Aleve®).

Bèta-caroteen kan ook interageren met middelen voor de huid, ogen, maag, darmen, longen of lever; middelen voor de ziekte van Alzheimer, astma, kanker, diabetes, jicht, ontsteking of zweren; middelen die invloed hebben op het immuunsysteem, het zenuwstelsel of het bewegingsapparaat systemen, alcohol, antibiotica, antivirale middelen, cholesterolverlagende middelen, hart agenten, ijzer, minerale olie; nicotine; orlistat (Xenical®), of schildklierhormonen.

Beta-caroteen kan het risico op bloeding bij inname met kruiden en supplementen waarvan wordt aangenomen dat het risico van bloeden verhogen verhogen. Meerdere gevallen van bloeden zijn gemeld bij het gebruik van Ginkgo biloba en minder gevallen met knoflook en zag palmetto. Diverse andere middelen kunnen theoretisch het risico van bloeden, hoewel dit niet bewezen in de meeste gevallen.

Bèta-caroteen kan ook interageren met alcohol, antibiotica, anti-oxidanten, antivirale kruiden en supplementen, canthaxanthine, cholesterolverlagende kruiden en supplementen, visolie, hart kruiden en supplementen, kruiden en supplementen voor de huid, ogen, maag, darmen, longen, of lever, kruiden en supplementen voor de ziekte van Alzheimer, astma, kanker, diabetes, jicht, ontsteking, of zweren, kruiden en supplementen die het immuunsysteem, het zenuwstelsel of het bewegingsapparaat systemen beïnvloeden, ijzer, luteïne, lycopeen, minerale olie; multivitaminen, nicotine, plantaardige sterolen; rode palmolie, zonnebloemolie, schildklierhormonen, vitamine A, C en E, of zink.

Deze informatie is gebaseerd op een systematische review van de wetenschappelijke literatuur en consensus statements, peer-reviewed door bijdragen aan het Natural Standard Research Collaboration ().

monografie methodologie

A-beta-caroteen, A-beta-caroteen (Frans), A-caro-25, alfa-caroteen, alfa-caroteen, B-caro, beta-caroteen, beta-caroteen, beta-caroteen (Frans), bètacaroteen tout trans (Frans), beta-caroteno (Spaanse), beta-cryptoxanthine, Biotene, Caroguard®, Caro-complete ™, caro-t, caroteen, caroteen, caroteen (Frans), carotenoïden, carotenoides (Frans), carotenoides mélanges (French ), droog beta-caroteen, ogentroost, gamma-caroteen, gamma-caroteen, groene bladgroenten, Lumitene®, marine caroteen, Max-CARO®, Mega Carotene®, gemengde carotenoïden, Oceanic Beta®, oranje fruit, oranje fruit, palmolie , provitamine A, provitamine A (Frans), rode palmolie, retinol, zonnebloemolie, Superbeta Carotene®, synthetisch all-trans beta-caroteen, Ultra beta Carotene®.

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft geen strikte reglementering voor kruiden en supplementen. Er is geen garantie voor de kracht, de zuiverheid of de veiligheid van de producten, en de effecten kunnen variëren. U dient altijd eerst het product labels. Als u een medische aandoening, of het nemen van andere drugs, kruiden of supplementen neemt, moet u een gekwalificeerd zorgverlener raadplegen alvorens het starten van een nieuwe therapie. Raadpleeg een zorgverlener onmiddellijk als u bijwerkingen.

Voorkomen bij mensen met bekende allergie of overgevoeligheid voor beta-caroteen, vitamine A, of andere bestanddelen in beta-caroteen, zoals conserveermiddelen en kleurstoffen.

Bèta-caroteen is waarschijnlijk veilig wanneer verbruikt door volwassenen en kinderen in voedsel, in hoeveelheden van nature in de voeding.

Bèta-caroteen is misschien wel veilig is bij gebruik op korte termijn als een aanvulling onder leiding van een zorgverlener.

Beta-caroteen oprispingen, constipatie, diarree, duizeligheid, hoofdpijn, verhoogde kans op ziekten (zoals blaaskanker, verkoudheid, coronaire hartziekten, longkanker, mortaliteit, prostaatkanker en maagkanker), gewrichtspijn, longproblemen, spier veroorzaken pijn, maag en darm problemen, problemen met het gezichtsvermogen, de verslechtering van het cholesterolgehalte, geel deposito’s in de ogen, en geelverkleuring van de huid.

Beta-caroteen kan het risico van bloeden of kneuzingen verhogen. Voorzichtigheid is geboden bij mensen met aandoeningen bloeden of het nemen van medicijnen die het risico van bloeden kunnen verhogen. Doseren aanpassingen nodig zijn.

Voorzichtigheid is geboden bij mensen met eetstoornissen, oogziekten, nierstoornissen, longaandoeningen, aandoeningen aan het bewegingsapparaat, of aandoeningen van het zenuwstelsel.

Voorzichtigheid is geboden in combinatie met antibiotica, cholesterolverlagende middelen, vetvervangers, ijzer, luteïne, minerale olie, nicotine, orlistat, plantensterolen, protonpompremmers, zeer vetarme dieet, en vitamine E.

Gebruik geen beta-caroteen supplementen alleen of met andere antioxidanten vitamines, onmiddellijk vóór en na angioplastie (operatie voor geblokkeerde slagaders).

Vermijd bij kinderen en bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Oefening geïnduceerde astma preventie

Voorkomen bij mensen die roken, drinken hoge niveaus van alcohol en een verhoogd risico op kanker, een geschiedenis van blootstelling aan asbest, een leveraandoening of hartziekte.

Inspanningsvermogen (oxidatieve stress preventie)

Voorkomen bij mensen met bekende allergie of overgevoeligheid voor beta-caroteen, vitamine A, of andere bestanddelen in beta-caroteen, zoals conserveermiddelen en kleurstoffen.

Hartziekte

Er is een gebrek aan wetenschappelijke gegevens over het gebruik van beta-caroteen suppletie tijdens de zwangerschap of borstvoeding.

Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, et al. Antioxidant supplementen voor de preventie van sterfte bij gezonde deelnemers en patiënten met verschillende ziekten. Cochrane.Database.Syst.Rev. 2012,3. CD007176; Cortes-Jofre M, Rueda JR, Corsini-Munoz G, et al. Geneesmiddelen voor het voorkomen van longkanker bij gezonde mensen. Cochrane.Database.Syst.Rev. 2012,10. CD002141; Eliassen AH, Hendrickson SJ, Brinton LA, et al. Circulerende carotenoïden en risico op borstkanker: samengevoegde analyse van acht prospectieve studies. J.Natl.Cancer Inst. 12-19-2012,104 (24): 1905-1916; Evans JR en Lawrenson JG.. Antioxidant vitaminen en mineralen voor het vertragen de progressie van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Cochrane.Database.Syst.Rev. 2012,11: CD000254; Hu F, Wang, Yi B, et al.. Carotenoïden en risico op borstkanker: een meta-analyse en meta-regressie. Breast Cancer Res.Treat. 2012,131 (1):. 239-253; Li FJ, Shen L, en Ji HF. Inname van vitamine E, vitamine C en beta-caroteen en risico op de ziekte van Alzheimer: een meta-analyse. J.Alzheimers.Dis. 2012,31 (2):. 253-258; Li L, Ying XJ, Zon TT, et al. Overzicht van de methodologische kwaliteit van systematische reviews over maagkanker risico- en beschermende factoren. Aziatische Pac.J.Cancer Vorige. 2012,13 (5):. 2069-2079, Mathew MC, Ervin AM, Tao J, et al. Antioxidant vitaminesuppletie voor het voorkomen en vertragen van de progressie van aan leeftijd gerelateerde cataract. Cochrane.Database.Syst.Rev. 2012,6. CD004567; Mayne ST, Ferrucci LM en Cartmel B. Lessen uit gerandomiseerde klinische trials van micronutriënten suppletie voor de preventie van kanker. Annu.Rev.Nutr. 8-21-2012,32: 369-390; Miller PE en Snyder DC.. Fytochemicaliën en risico op kanker: een overzicht van de epidemiologische gegevens. Nutr.Clin.Pract. 2012,27 (5). 599-612; Pabalan N, Jarjanazi H, Sung L, et al. Menopauzale status wijzigt het risico op borstkanker in verband met de myeloperoxidase (MPO) G463A polymorfisme in blanke vrouwen: een meta-analyse. PLoS.One. 2012,7 (3): e32389, Thorne-Lyman AL en Fawzi WW.. Vitamine A en carotenoïden tijdens de zwangerschap en moedersterfte, neonatale en kindersterfte gezondheidsresultaten: een systematische review en meta-analyse. Paediatr.Perinat.Epidemiol. 2012,26 Suppl 1:. 36-54; Ulbricht C, E Basch, Chao W, et al. Een evidence-based systematische review van vitamine A door de natuurlijke standaard onderzoekssamenwerking. J.Diet.Suppl 2012,9 (4):. 299-416; Weber D en Grune T. De bijdrage van de beta-caroteen in vitamine A voorziening van de mens. Mol.Nutr.Food Res. 2012,56 (2):. 251-258; Zhang X, Dai B, B Zhang, et al. Vitamine A en risico op baarmoederhalskanker: een meta-analyse. Gynecol.Oncol. 2012,124 (2): 366-373.

Deze evidence-based monografie is opgesteld door The Natural Standard Research Collaboration

HIV

Leverziekte

mentale prestaties

Night vision enhancement

Polymorfe lichte uitbarsting (jeukende uitslag)

Zwangerschap

Actinische keratose (schilferige huid als gevolg van schade door de zon)

Moedervlek / mol (dysplastische naevi) preventie

cystic fibrosis

ziektepreventie hart

kankerpreventie

staar

suikerziekte

sterftereductie

Beroerte

Gebruikt op basis van traditie of theorie