baarmoederhalskanker ziekte

Cervicale kanker is een vorm van kanker die voorkomt in de cellen van de cervix – het onderste gedeelte van de baarmoeder die aansluit op de vagina.

Verschillende stammen van het humaan papillomavirus (HPV), een seksueel overdraagbare aandoening, een rol spelen bij het ontstaan ​​van de meeste baarmoederhalskanker.

symptomen

Bij blootstelling aan HPV, het immuunsysteem van een vrouw voorkomt typisch het virus van het doen van schade. In een kleine groep vrouwen, maar het virus overleeft jaar, wat bijdraagt ​​aan het proces dat sommige cellen veroorzaakt op het oppervlak van de baarmoederhals kanker cellen.

Vaginale bloeding na het vrijen, tussen periodes of na de menopauze; Waterige, bloederige vaginale afscheiding die zwaar kunnen zijn en een vieze geur; Pijn in het bekken of pijn tijdens het vrijen

U kunt uw risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker te verminderen door het hebben van screening tests en het ontvangen van een vaccin dat beschermt tegen HPV-infectie.

Cervicale kanker begint in de cellen van de cervix.

Vroeg stadium van baarmoederhalskanker veroorzaakt over het algemeen geen tekenen of symptomen.

Plaveiselcelcarcinoom. Dit type baarmoederhalskanker begint in de dunne, platte cellen (plaveiselcellen) langs de buitenkant van de cervix, die uitsteekt in de vagina. De meeste gevallen van baarmoederhalskanker zijn plaveiselcelcarcinomen .; Adenocarcinoom. Dit type baarmoederhalskanker begint in de kolomvormige glandulaire cellen die de baarmoederhals bekleden.

Tekenen en symptomen van meer geavanceerde baarmoederhalskanker omvatten

Veel seksuele partners. Hoe groter je aantal seksuele partners – en het grotere aantal seksuele partners van je partner – hoe groter de kans op het verwerven van HPV .; Vroege seksuele activiteit. Seks op jonge leeftijd verhoogt het risico op HPV .; Andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Het hebben van andere soa – zoals chlamydia, gonorroe, syfilis en HIV / AIDS – verhoogt het risico op HPV .; Een zwak immuunsysteem. U kunt meer kans om baarmoederhalskanker te ontwikkelen als uw immuunsysteem is verzwakt door een andere gezondheidstoestand en je hebt HPV .; Roken. Roken wordt geassocieerd met plaveiselcelcarcinoom baarmoederhalskanker.

Oorzaken

Maak een afspraak met uw arts als u tekenen of symptomen die u aangaan.

Twee celtypen lijn het oppervlak van de cervix, en beide kunnen worden carcinomateus. Een type (kliercellen) een zuilvormige uitstraling. Het andere type (plaveiselcellen) is dun en plat. De grens tussen de beide soorten cellen is wanneer baarmoederhalskanker vaakst optreedt.

Baarmoederhalskanker begint als gezonde cellen verwerven van een genetische verandering (mutatie) die deze in te zetten in abnormale cellen.

Gezonde cellen groeien en vermenigvuldigen op een vast tarief, uiteindelijk sterven op een vast tijdstip. Kankercellen groeien en vermenigvuldigen uit de hand, en ze niet sterven. De accumulatie van abnormale cellen vormen een massa (tumor). Kankercellen binnenvallen nabijgelegen weefsels en kan afbreken van een tumor te verspreiden (uitzaaien) elders in het lichaam.

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van baarmoederhalskanker, maar het is zeker dat HPV een rol speelt. HPV is heel gebruikelijk, en de meeste vrouwen met het virus ontwikkelen nooit baarmoederhalskanker. Dit betekent dat andere factoren – zoals uw omgeving of uw levensstijl keuzes – bepalen ook of u baarmoederhalskanker zal ontwikkelen.

Risicofactoren

Het type van baarmoederhalskanker dat u helpt bij het bepalen van uw prognose en behandeling. De belangrijkste soorten baarmoederhalskanker

Wees je bewust van elke pre-afspraak beperkingen, zoals het niet eten van vast voedsel op de dag vóór uw afspraak .; Noteer uw symptomen, met inbegrip van die geen verband houden met de reden ook mag lijken waarom u de afspraak gepland .; Noteer uw belangrijkste medische gegevens, met inbegrip van andere voorwaarden .; Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van alles wat het risico op soa, zoals vroegtijdige seksuele activiteit, meerdere partners of onbeschermde seks verhoogt .; Maak een lijst van al uw geneesmiddelen, vitamines of supplementen .; Vraag een familielid of vriend om u te begeleiden, om u te helpen herinneren wat de dokter zegt .; Schrijf een lijst van vragen aan uw arts te vragen.

Voorbereiding voor uw afspraak

Soms beide soorten cellen betrokken zijn bij baarmoederhalskanker. Zelden, kanker voorkomt in andere cellen in de cervix.

Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van mijn klachten ?; Wat voor soort tests heb ik nodig ?; Welke behandelingen zijn beschikbaar, en welke bijwerkingen kan ik verwachten ?; Wat is de prognose ?; Hoe vaak moet ik de follow-up bezoeken nadat ik klaar ben met de behandeling?

Risicofactoren voor baarmoederhalskanker omvatten

Welke symptomen ondervindt u? Hoe ernstig zijn zij ?; Wanneer heb je voor het eerst beginnen te ervaren symptomen? Hebben ze veranderd in de tijd ?; Had u regelmatig Pap-tests, omdat je seksueel actief geworden? Heeft u ooit een abnormale Pap-test resultaten in het verleden gehad ?; Ben je wel eens behandeld voor een cervicale conditie ?; Heb je ooit gediagnosticeerd met een SOA ?; Hebt u ooit medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken genomen ?; Heeft u of heeft u ooit gerookt? Hoe veel?; Wilt u de kinderen in de toekomst?

doorlichting

Maak een afspraak met uw arts als u tekenen of symptomen die je zorgen te maken te hebben. Als je dacht dat je om baarmoederhalskanker te hebben, kunt u worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van gynaecologische kanker (gynaecologische oncoloog).

Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak en wat te verwachten van uw arts te krijgen.

Uitstrijkje. Tijdens een Pap-test, uw arts schaafwonden en borstels cellen van de baarmoederhals, die vervolgens in een lab voor afwijkingen worden onderzocht .; Een uitstrijkje kan abnormale cellen detecteren de baarmoederhals, waaronder kankercellen en cellen die veranderingen die het risico op baarmoederhalskanker tonen .; HPV DNA-test. De HPV-DNA-test omvat het testen van cellen verzameld uit de baarmoederhals voor besmetting met een van de types van HPV die het meest waarschijnlijk leiden tot baarmoederhalskanker. Deze test kan een optie zijn voor vrouwen leeftijd 30 jaar en ouder zijn, of voor jongere vrouwen met een abnormale Pap-test.

In aanvulling op de vragen die u bereid om uw arts te vragen, aarzel dan niet om andere vragen die zich voordoen om u te vragen.

Punch biopsie, die gaat met behulp van een scherp voorwerp om af te knijpen kleine steekproeven van cervicale weefsel .; Endocervicale curettage, waarbij een kleine, lepelvormige instrument (Curet) of een dunne borstel om een ​​weefselmonster van de baarmoederhals schrapen gebruikt.

Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kunnen de tijd te gaan over punten die u wilt meer tijd besteden aan te maken. U kan worden gevraagd

Cervicale kanker die is ontdekt is eerder met succes worden behandeld. De meeste richtlijnen suggereren dat vrouwen beginnen screening op baarmoederhalskanker en de voorstadia van veranderingen op de leeftijd van 21.

Elektrische draad lus, die een dunne, low-voltage elektrische draad gebruikt om een ​​klein weefselmonster te verkrijgen. Over het algemeen wordt dit gedaan onder plaatselijke verdoving in het bureau .; Kegel biopsie, een procedure waarbij uw arts diepere lagen van cervicale cellen te verkrijgen voor laboratoriumtests. Conus biopsie kan worden uitgevoerd in een ziekenhuis onder verdoving.

Behandelingen en drugs

Screening tests omvatten

Beeldvormende diagnostiek. Tests zoals röntgenfoto’s, CT-scans, magnetische resonantie imaging (MRI) en positron emissie tomografie (PET) helpt uw ​​arts bepalen of de kanker zich heeft verspreid buiten de baarmoederhals .; Visueel onderzoek van de blaas en de endeldarm. Uw arts kan speciale scopes gebruiken om te zien in je blaas en de endeldarm.

Uitstrijkje. Tijdens een Pap-test, uw arts schaafwonden en borstels cellen van de baarmoederhals, die vervolgens in een lab voor afwijkingen worden onderzocht.

Een uitstrijkje kan abnormale cellen detecteren de baarmoederhals, waaronder kankercellen en cellen die veranderingen die het risico op baarmoederhalskanker tonen.

Coping en ondersteuning

Als baarmoederhalskanker wordt vermoed, uw arts is waarschijnlijk om te beginnen met een grondig onderzoek van de baarmoederhals. Een speciale vergrotende instrument (colposcope) wordt gebruikt om te controleren op abnormale cellen.

Tijdens de colposcopic onderzoek, zal uw arts waarschijnlijk een monster van cervicale cellen (biopsie) voor laboratoriumtests nemen. Om weefsel te verkrijgen, kan uw arts te gebruiken

Stage I. Kanker wordt beperkt tot de baarmoederhals .; Stage II. Kanker is in de baarmoederhals en het bovenste gedeelte van de vagina .; Stage III. Kanker is verplaatst naar het onderste gedeelte van de vagina of intern aan het bekken zijwand .; Fase IV. Kanker is uitgezaaid naar nabijgelegen organen, zoals de blaas of het rectum of het zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam, zoals de longen, lever of botten.

het voorkomen

Als de punch biopsie of endocervicale curettage is zorgelijk, kan uw arts een van de volgende tests uit te voeren

Meer informatie over Baarmoederhalskanker

Als uw arts vaststelt dat u baarmoederhalskanker, zult u verdere tests om de mate (fase) van uw kanker te bepalen. stadium van uw kanker is een belangrijke factor bij het bepalen van uw behandeling.

Staging examens omvatten

Stadia van baarmoederhalskanker omvatten

De schuif aan de linkerkant toont normale cellen van de baarmoederhals vergroot door een microscoop. Normale cellen zijn sterk in grootte en vorm. Ter vergelijking, de schuif aan de rechterkant ziet onregelmatige, abnormale cellen in de baarmoederhals – typisch voor baarmoederhalskanker.

De schuif aan de linkerkant toont normale cellen van de baarmoederhals vergroot door een microscoop. Normale cellen zijn sterk in grootte en vorm. Ter vergelijking, de schuif aan de rechterkant ziet onregelmatige, abnormale cellen in de baarmoederhals – typisch voor baarmoederhalskanker.

Meer over Baarmoederhalskanker

In een Pap-test, uw arts maakt gebruik van een vaginale speculum om je vaginale wand uit elkaar te houden. Vervolgens hij een monster van cellen van de baarmoederhals met een kleine kegelvormige brush – of een wattenstaafje – en een kleine plastic spatel (1 en 2). Uw arts dan smeert de cellen op een glasplaatje (3) en zet ze in een fles met een oplossing van de cellen onder een microscoop bewaren voor onderzoek.

Tijdens een kegel biopsie (conization), een arts chirurgisch verwijdert een kegelvormig stukje weefsel van de cervix. Typisch is de kegelvormige stuk omvat weefsel van zowel de bovenste als onderste gedeelte van de baarmoederhals.

Een vakman (colposcopist) positioneert het colposcoop aan de baarmoederhals, vagina en vulva op de aanwezigheid van verdachte gebieden van weefsel dat kanker kunnen wijzen onderzocht.

Eenvoudige hysterectomie. De baarmoederhals en baarmoeder verwijderd samen met de kanker. Simple hysterectomie is meestal een optie alleen in een zeer vroeg stadium van baarmoederhalskanker .; Radicale hysterectomie. De baarmoederhals, uterus, deel van de vagina en lymfeklieren in de omgeving worden verwijderd met de kanker.

Extern, door het richten van een stralingsbundel op het getroffen gebied van het lichaam (uitwendige bestraling); Intern door een inrichting gevuld met radioactief materiaal in de vagina, gewoonlijk slechts een paar minuten (brachytherapie); Zowel extern als intern

Premenopauzale vrouwen kunnen stoppen menstruatie en menopauze beginnen als gevolg van radiotherapie. Als u wilt misschien zwanger na bestraling te krijgen, vraag dan uw arts over manieren om je eieren te behouden voordat de behandeling begint.

Nazorg

Nadat u de volledige behandeling, zal uw arts regelmatige controles aan te bevelen. Vraag uw arts hoe vaak u follow-up examens zou moeten hebben.

Extern, door het richten van een stralingsbundel op het getroffen gebied van het lichaam (uitwendige bestraling); Intern door een inrichting gevuld met radioactief materiaal in de vagina, gewoonlijk slechts een paar minuten (brachytherapie); Zowel extern als intern

Niemand kan worden voorbereid op een diagnose van kanker. U kunt echter wel proberen om de schok te beheren en vrees je het gevoel hebt door het nemen van maatregelen om te controleren wat je kunt over uw situatie.

Iedere vrouw bezig met een baarmoederhalskanker diagnose op haar eigen manier. Na verloop van tijd zul je ontdekken wat je helpt het hoofd te bieden. Tot die tijd kun je beginnen om controle te nemen door te proberen

Leer genoeg over baarmoederhalskanker om beslissingen te nemen over uw zorg. Noteer uw vragen en hen vragen bij de volgende afspraak met uw arts. Hier krijg je een vriend of familielid om afspraken te komen met u om aantekeningen te maken. Vraag uw gezondheidszorg team voor verdere bronnen van informatie .; Iemand vinden om mee te praten. U mag zich gerust bespreken van uw gevoelens met een vriend of familielid, of u misschien liever ontmoeting met een formele steungroep. Steungroepen voor de families van de overlevenden van kanker zijn ook beschikbaar .; Laat mensen te helpen. Behandelingen van kanker kan uitputtend zijn. Laat vrienden en familie weten welke soorten hulp het meest nuttig zou zijn voor jou .; Stel redelijke doelen. Het hebben van doelen helpt je het gevoel de controle en kan je een gevoel van doel te geven. Maar kies doelen die je kunt bereiken .; Neem de tijd voor jezelf. Goed eten, ontspannen en het krijgen van genoeg rust kan helpen bij de bestrijding van de stress en vermoeidheid van kanker.

Om het risico op baarmoederhalskanker te verminderen

Symptomen en de behandeling van

1

Laten vaccineren tegen HPV. Vaccinatie is beschikbaar voor meisjes en vrouwen in de leeftijd 9 tot 26. Het vaccin is het meest effectief als gegeven aan meisjes voordat ze seksueel actief zijn .; Hebben routine Pap-tests. Pap tests kan detecteren precancerous voorwaarden van de cervix, zodat ze kunnen worden gecontroleerd of voor preventie van baarmoederhalskanker behandeld. De meeste medische organisaties suggereren vrouwen beginnen routine Pap-tests op de leeftijd van 21 en herhaal ze om de paar jaar .; Oefen veilig vrijen. Met behulp van een condoom, met minder seksuele partners en het uitstellen van geslachtsgemeenschap kan uw risico op baarmoederhalskanker te verminderen .; Niet roken.

 1

)